Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytt blev en dyr affär

Annons

- Det är en förhandlingssak. Jag vill inte spekulera i en nivå, men det är fullständigt orimligt för mig att stå och förhandla om en kostnad på en miljon, säger kommunalrådet Lars Mattson-Frost (c) i en kommentar.

Malte Steen förnekar att den skriftliga sammanställning han lämnat in över ekonomin och som slutar på nästan exakt en miljon kronor är någon faktura.

- Nej, nej, en miljon är ingenting jag kräver. Det är bara fjantprat. Det jag ska ha är absolut inte i närheten av de faktiska kostnaderna. Det jag lämnat in är bara en redovisning av storleksordningen på det jag förlorat på grund av avhopp av elever och sponsorer.

Hur mycket begär du av kommunen?

- Jag vet inte, men jag behöver få allt avklarat. Jag vill bara överleva.

Redan har Mora kommun betalat Malte Steens kostnader för extra bussresor på grund av flytten, en räkning som gick på 63 000 kronor, vilket är mellanskillnaden mellan årets bussresekostnad på 75 000 kronor och tidigare "normala" kostnader på 12 000 kronor.

Bakgrunden till att Malte Steen överhuvudtaget kan ställa några krav på Mora kommun, är det avtal om hyra av Mora ishall som skrevs mellan kommunen och Steen, märkligt nog efter det att Mora IK gått upp i elitserien.

Redan när avtalet skrevs, fanns det de som förutspådde att en byggarbetsplats aldrig skulle kunna samsas med en hockeyskola, men avtalet skrevs ändå under av kommunens tjänsteman, enligt uppgift på uppdrag av TUF-nämndens ordförande, Johan Eriksson (c).

- Flera parter, både kommunen, Malte Steen själv och Mora IK, borde ha iakttagit försiktighet och känt till att det skulle bli problem, säger Lars Mattson-Frost så här i efterhand.

Enligt Malte Steen innebar flytten till Älvdalen att 238 hockeyelever lämnade återbud. Dessutom hoppade sponsorer av. Återbuden från eleverna är den ojämförligt största minusposten, sammanlagt 787 500 kronor, enligt Steens skrivelse till kommunen. Dessutom kostar förlusten av sponsorer drygt 50 000 kronor. Redovisningen är underskriven av Malte Steens juridiska ombud, advokat Tomas Wikner och dessutom av Michael Holback, revisor vid Öhrlings.

Enligt Lars Mattson-Frost kommer frågan om ekonomisk ersättning till Malte Steen troligen att tas upp i finansutskottet och i kommunstyrelsen, efter det att frågan beretts.

Vad gäller övertagandet av ishallen till fastighetsbolaget är detta inte slutfört ännu. Formellt sett äger Mora kommun därför ännu ishallen. Enligt kommunens ekonomichef, Ulla Dahlberg, finns det än så länge inget fastighetsbolag att överföra byggnaden till.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons