Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytt av transformatorer gav ABB ny konkurrent

Annons

På 1980-talet fanns det tre stora konkurrenter i Norden på transformatorer, EB- i Norge, Asea i Norge och Sverige och Strömbergs i Finland, alla är i dag ABB och många fabriker har lagts ned.

1999 genomfördes den senaste struktureringen där Ludvika miste alla transformatorer under 100 MVA:s effekt som gick till Vasa i Finland.

Den nordiska marknaden som omfattar sammanlagt 2 000 till 3 000 MVA har totalförändrats. Efter beslutet 1999 har ABB:s traditionella kunder som Vattenfall, Fortum, Birka, Umeå Energinät med flera valt att köpa transformatorer från en tämligen okänd tillverkare i Slovenien som heter ETRA.

ETRA var näst störst på svensk transformatormarknad 2003 efter ABB.

ETRA:s största marknad utanför sin hemmamarknad runt Slovenien har blivit Norden.

ETRA har i Sverige skördat sina framgångar på transformatorer under 100 MVAs effekt där ett 30-tal pjäser finns på refeternslistan från år 2000. ETRA gjorde i fjol ett nytt genombrott med en större 120 MVAs transformator som Vattenfall köpte.

Pris, prestanda, leveranstider har gjort att allt fler traditionella ABB-kunder väljer och vrakar.

I sommar blir Slovenien medlem i EU och då finns ABB Ludvikas nya konkurrent innanför EU:s murar och kan ta för sig upp till 245-kilovoltsnivån.

Det är de mindre transformatorerna som skapar mest sysselsättning i verkstäderna.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons