Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingplatser bort

Annons

Migrationsverket region Nord ska totalt avveckla närmare 1 000 flyktingplatser. Det är ett minskat antal asylsökande i kombination med snabbare handläggning som gjort att behovet av flykting- plaster nu är mindre än tidigare.

Många asylsökande får i dag sitt besked på någon av de fem transitenheter som finns, och därigenom minskas också antalet asylsökande som placeras på förläggningar. I Dalarna har Migrationsverket kontor i Ludvika och Hedemora, förläggningar finns på åtta orter med 1 050 mottagningsplatser. Båda kontoren drabbas av nedskärningarna men Ludvika står för den största minskningen. Inom Ludvikas område försvinner totalt 125 platser på de olika orterna och verksamheten i Nyhammar försvinner helt. Det handlar om 100 platser i lägenheter som hyrts av Ludvikahem där Migrationsverket nu säger upp kontraktet.

- Det blir enklare att avveckla verksamheten i Nyhammar jämfört med att minska på alla orter, säger Majvor Skoglund, enhetschef för Migrationsverket i Dalarna.

För övriga orter inom Ludvikakontorets område, Grängesberg Smedjebacken och Ludvika, tillämpas osthyvelsprincipen, ett antal lägenheter på varje ort försvinner. I Hedemora blir neddragningen mindre, redan före sommaren stängdes förläggningen i Garpenberg med 70 platser. Nu försvinner 75 till, jämnt fördelat på orterna Horndal, Vikmanshyttan, Långshyttan och Hedemora. I dag är i princip alla platser i länet utnyttjade. Ändå räknar Migrationsverket med att de lägenheter som sägs upp inte längre behövs för flykting- mottagning.

- I dag går processen fram till beslut fortare. Därför räknar vi med att inom tre månader kunna avveckla de här platserna, säger Majvor Skoglund.

Migrationsverket räknar inte med med att säga upp någon av de 30 anställda som i dag arbetar i länet.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons