Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingmottagning på gång i Vansbro

Annons

Lejonparten av alla utrikesfödda i kommunen kommer från vårt grannland Finland. Hela 64 finländare har flyttat till Vansbro kommun.

Lite mer intressant är kanske att bland floran av nationaliteter finns en islänning samt en från forna Sovjetunionen.

Det finns i dag inflyttade från varje världsdel förutom Oceanien. Chile är det land varifrån de flesta sydamerikaner kommer. Thailand är motsvarande om man tittar på Asien.

Vansbro är i dag utan flyktingmottagning men det finns planer och en aktiv diskussion förs med Integrationsverket.

-Vi har inte haft någon aktiv invandringspolitik innan, men vi står precis som andra avfolkningskommuner inför en mängd pensioneringar inom den närmsta framtiden. Då kan detta vara en lösning. Sedan vet vi ju aldrig om de personer som kommit hit, vill stanna kvar, säger Magnus Örtegren, stabschef för produktion av kärnverksamhet.

Det saknas bara en världsdel i Vansbro.

Hur ska kommunen göra för att ragga upp en person från Oceanien?

-Haha, om det vore så att vi kunde önska någon hit, så vore det kanske bästa sättet, men det kan vi inte göra. I första rummet måste vi se till att det finns möjligheter för den/de personer som kommer hit, att få det bra och drägligt, säger Magnus.

Flyktingmottagningen som nu diskuteras kommer i sådant fall att uppföras någon gång under 2007.

Hur invandrarvänlig är Vansbro kommun?

-Om man tittar på att vi inte haft någon flyktingmottagning innan så kan man ju säga att vi inte varit vänliga, men inte heller ovänliga. Det kanske blir ändring på det nu, avslutar Magnus.

KENNY ERICSSON TÄLLBERG

Mer läsning

Annons