Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingmottagning i ny tappning

/

Annons

På 1990-talet handlade flyktingmottagandet i Leksand mestadels om bosnier. Av dessa bor fortfarande 51 kvar i kommunen.

- Något att vara stolta över. Det är tack vare att Leksandsborna ställde upp så bra.

Den nya omgången flyktingmottagning i kommunen handlar huvudsakligen om irakier. Knappt 100-talet flyktingar beräknas anlända till Leksand under en tvåårsperiod. På 1990-talet tog den sociala sektorn hand om flyktingarna med socialbidrag och annat. Nu tar kultur-och fritidssektorn över och tidigare socialbidrag heter nu integrationsersättning.

- Flyktingarna ska inte betraktas som ett socialt problem. De ska betraktas som vem som helst som flyttar till Leksand.

Den ensamstående flyktingen får 7 200 skattefria kronor i månaden för att klara uppehället. Gifta/sammanboende kan tillgodoräkna sig vardera 6 300 kronor i månaden. Till detta kommer barnbidrag och bostadsbidrag. Utöver det har flyktingarna möjlighet att jobba extra för ett par tusen kronor i månaden.

Först upprättas en introduktionsplan. Tomas Nylén tillsammans med representanter för arbetsförmedling, SFI (Svenska för invandrare) och kommunens arbetsmarknadsenhet tar tillsammans fram riktlinjer för flyktingens närmaste tvåårsperiod i det nya landet. De ska bland annat lära sig svenska och hur samhället fungerar. Följs inte planen reduceras introduktionsersättningen.

Tre familjer beräknas till Leksand nästa månad. Lägenheter finns att tillgå i Leksandsbostäders regi. Meningen är att flyktingarna ska leva som vilken annan svensk familj som helst med 40-timmarsvecka, semester, inskolning på dagis med mera. Efter den tvååriga introduktionsplanen är det meningen att flyktingarna ska kunna klara sig på egen hand.

- Det gäller att konstruera ett mottagningssystem som är värdigt och bra, avslutar Tomas Nylén.

Mer läsning

Annons