Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingen som kom hem

Annons

Med framåtanda, stark vilja och uppfinningsrikedom byggde Stein en ny och bra tillvaro åt sig och de sina i Dala-Floda.

Stein Tangnäs kom från enkla förhållanden i Törberget i västra Trysil. Han var nummer fyra av sju syskon, av vilka fyra kom att bosätta sig i Dala-Floda. Redan i ungdomen var han företagsam, nådde framgångar som backhoppare och läste sig genom byskolans hela bibliotek - och sin lärares privata boksamling.

Men kriget kom att förändra hans och hela familjens tillvaro.

När Kung Haakon och kronprins Olavs flydde mot Sverige passerade de Törberget, tätt följda av tyska trupper, som slog ned motståndet i byn, och bombplan, som bombade Nybergssund. Quislingar tog befälet i byn och torterade sina tidigare vänner. När Stein och bäste vännen Alf Kjaernet kallades till förhör flydde de tillsammans med Steins äldste bror Helleik, som då deltagit i strider mot tyskarna.

På skidor tog de sig över gränsen till Sysslebäck, vars landsfiskal Torsten Feldt bröt mot reglementet och hjälpte flyktingarna. Via några läger fick norrmännen så småningom arbete med klyphuggning i Galberget, Lindesnäs, och därefter med vägbyggnation vid Älgberget.

De kom att bo i flygeln till Fredriksbergs herrgård i Dala-Floda och i granngården bodde en flicka vid namn Karin, som fick hjälp med både vattenbärning och skötsel av kaninburar.

- Det var underbart att se och umgås med de fria människorna i Syrholn, berättade Stein.

Efter en tid i ett utbildningsläger för motståndsmän bestämde Stein sig för att stanna i Dala-Floda, där nya kamrater och en viss Karin utgjorde skilda lockelser. Han körde milved vid Gäddtjärn och arbetade vid Rosendahls och Lundins snickeri, innan han under 1940-talets senare del fick arbete vid nystartade Dala-Floda Snickeri.

Då hade han redan gift sig med sin Karin. Det skedde 1947 och året därpå föddes dottern Maj och tre år senare sonen Alf. Däremellan, år 1949, köpte han ett munspel som kom att få stor betydelse för honom och som han fortsatte att spela på när han på ålderns höst förlorade talförmågan.

Svensk militärtjänst gjorde han som tekniker inom flyget, F15 i Söderhamn, och hans stora teknik- och motorintresse bidrog till att han lärde hela släkten att köra bil, byggde en egen racerbåt av galoschtyp och en ihopfällbar husvagn. Han byggde också en större båt och familjens hus.

Vid Dala-Floda Snickeri, som en tid hade ett 100-tal anställda, började Stein som hopsättare, blev inplockad till kontoret och avancerade till försäljningschef och senare till produktionschef och ordförande i bolagsstyrelsen.

Hans egen ungdom, som kom att präglas av kriget, bidrog till att han kände mycket starkt för sin familj och ägnade mycket tid och stor omsorg om sina barn och barnbarn.

Den 22 maj lade han, vid 80 års ålder, ned munspelet för gott.

Mer läsning

Annons