Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingar till Vansbro?

Annons

I slutet av maj informerade Åsa Brännström, utvecklare på Integrationsverket, kommunstyrelsen om det stora behovet av flyktingmottagande ute i landets kommuner. När fördelningstalen ska tas fram tittar Integrationsverket i första hand på invånarantalet i kommunen, men man tar även hänsyn till bostads- och arbetsmarknaden.

Enligt den bedömning som Integrationsverket gör kan Vansbro kommun ta emot 31 flyktingar.

Genom den tillfälliga asyllagen som gällde mellan november 2005 och mars 2006 fick flyktingar, med gällande avvisningsbeslut, möjlighet att söka uppehållstillstånd igen. Många av dem fick uppehållstillstånd. Detta har gjort att det i år är tre gånger så många personer som väntar i flyktingförläggningar på att få ett boende i någon kommun.

-De sitter nu på förläggningar och det är nedbrytande i sig, säger Åsa Brännström.

Hon informerade kommunstyrelsen om hur ett flyktingmottagande byggs upp och vilka ersättningsmöjligheter som finns.

-Jag tyckte att det lät ganska positivt på mötet, vad jag förstår finns det både bostäder och arbetstillfällen i regionen. Det var mycket funderingar kring en eventuell start av en mottagning när det gäller resurser. Men grundinställningen var positiv.

Kommunalrådet Gunnar Magnusson (s) säger till tidningen att det ännu inte förts några diskussioner om hur många flyktingar kommunen är beredd att ta emot.

- Stabschef Magnus Örtegren ska ta fram ett underlag när det gäller bland annat bostäder, och han ska föra fortsatta diskussioner med Integrationsverket, säger Magnusson och förklarar att ett beslut i frågan troligen kan komma någon gång under hösten.

Det som avgör om ett eventuellt flyktingmottagande kommer att bli en kostnad för kommunen är hur snabbt dessa personer kan bli självförsörjande.

-Men informationen jag fått är att det behövs mycket arbetskraft i Vansbro kommun om bara ett par år, säger Åsa Brännström.

Senast Vansbro kommun tog emot flyktingar var för cirka 15 år sedan.

KÄLLA: INTEGRATIONSVERKET GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons