Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygstrejken är över

Annons

Flygstrejken är över. På natten till tisdagen undertecknade HTF och SAS Sverige ett nytt kollektivavtal för de kabinanställda. På onsdag går flygen som vanligt igen.

Strax efter midnatt på natten till tisdagen meddelade parterna i konflikten att de kommit överens.

Det nya kollektivavtalet gäller från den 1 mars 2007 till och med 30 april 2010. Det ger 10,3 procent över 38 månader. Löneökningarna är fördelade på 3,8 procent år ett, 3,5 procent år två samt 3,0 procent år tre.

Enligt HTF innebär avtalet bland annat förbättringar i tjänstgöringstiderna, rätt till måltidsuppehåll och tydligare begränsningar av veckoarbetstiden.

"Det har varit några hårda veckor med hårda ord. Men nu är vi överens och vi ser det som en gemensam uppgift att tillsammans bygga vidare på framtidens SAS Sverige. Vi har ett gemensamt ansvar att bygga ett nytt förtroende mellan SAS och kunderna, mellan ledningen, personalen och de fackliga organisationerna. Det ansvaret ska vi ta", skriver Cecilia Fahlberg, vice ordförande i HTF och Anders Ehrling, vd för SAS Sverige i ett gemensamt uttalande i ett pressmeddelande.

Även om konflikten löser sig snart väntas tuffa tag från SAS-ledningen. Innehållet i bolagets strategiplan fram till 2011 som ska presenteras om några veckor kommer att bli en svårsmält karamell för SAS-personalen, tror bedömare som TT talat med.

SAS har sedan 2001 redovisat jätteförluster på nästan sex miljarder kronor.

TT

Mer läsning

Annons