Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyglinje upphör

Annons

- Vi måste agera inför den stora osäkerhet som råder, säger Sören Roos, marknadschef vid Skyways.

Avtalet mellan Skyways och Mora kommun går ut den 28 mars. Avsikten var att kommunen skulle förlänga avtalet med Skyways att gälla till och med utgången av år 2004, men kommunen har av länsrätten förbjudits att avsluta den pågående direktupphandlingen med Skyways.

Bakgrunden är att flygbolaget European Executive Express (EEE) överklagat Mora kommuns upphandling, varefter länsrätten tagit sitt beslut.

- För att möta länsrättens interimsdom beslöt kommunen göra en tillfällig upphandling, för att på det sättet kunna undvika ett avbrott i flygtrafiken under tiden den ordinarie upphandlingen slutfördes, men även denna upphandling har länsrätten förbjudit Mora kommun att slutföra, konstaterar Sören Roos.

- På grund av den stora osäkerhet som råder har vi beslutat att från den 8 april stänga bokningsmöjligheterna. Vi har även meddelat flygplatsen om att trafiken upphör vid samma tidpunkt, fortsätter han.

Sören Roos tillägger att linjen Borlänge-Arlanda inte kommer att beröras på annat sätt än att Skyways eventuellt kommer att justera tidtabellen.

Sedan tidigare har samtliga 14 anställda vid Mora flygplats varslats om uppsägning.

Det är annars fritt fram för annan operatör att landa i Mora och ta upp trafiken efter Skyways och EEE, eller trippel-E som man säger i flygkretsar, tänker ta upp stafettpinnen. Detta om man får tro bolagets vd Martin Lindskog.

- Finns ingen annan flygoperatör i Mora den 29 mars kommer vi att finnas där. Jag kommer personligen att flyga premiärturen och jag törs nästan utlova champagne till premiärresenärerna, hälsar han.

Martin Lindskog och trippel-E har utlovat att upprätthålla linjen Mora-Arlanda utan att det kostar Mora kommun en enda krona.

Men det går inte att kombinera linjen Sveg-Arlanda med Mora, en linje trippel-E får 9 miljoner kronor per år av Rikstrafiken för att upprätthålla ?

- Vi har förberett det här och har en fullt gångbar lösning. Vi har för övrigt även översänt en preliminär turlista till Mora kommuns inköpschef med tre dagliga dubbelturer, är beskedet från Martin Lindskog.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons