Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygledarna rasar mot LFV:s bud

Annons

Flygledarna har avbrutit avtalsförhandlingarna med arbetsgivaren Luftfartsverket (LFV). Därmed hotar flygledarkrisen att förvärras.

LFV:s bud innehöll en löneökning på i snitt 22 procent över en treårsperiod, plus ett "sommarpaket" som bland annat innebär en ersättning på 20|000 kronor per flyttad semestervecka.

Men budet innehåller också en lång rad hårda krav och åtaganden på flygledarna.

LFV kräver att de bland annat ska gå med att på att minska sin sommarsemester från 4 till tre veckor och acceptera schemalagd övertid för att lösa den akuta bristen på flygledare, som lett till stora förseningar på flera av landets storflygplatser.

De ska också skriva under en avsiktsförklaring att inte ta till strejkvapnet under höstens centrala förhandlingar på det statliga området och avtala bort arbetstidslagens regler om dygns- och veckovila.

För att täcka upp den stora bristen på flygledare hittills i år har LFV tvingats kalla in ledig personal. Men när det inte har lyckats har exempelvis Arlanda flygplats vissa dagar drabbats av timslånga förseningar.

Tonläget mellan fack och arbetsgivare är infekterat och de spruckna förhandlingarna riskerar nu att leda till stora förseningar och långa väntetider på flygplatserna i sommar.

TT

Mer läsning

Annons