Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Flygfest"-notankan bli en miljon

Annons

Det var under lördagseftermiddagen som flygdramat utspelade sig i luftrummet ovanför Östersjön. Planet, en jumbojet från Thai Airways, lyfte från Arlanda klockan 14.40.

Ombord fanns drygt 260 passagerare -och en berusad 44-åring hemmahörande i Gagnefs kommun.

Han var berusad, hotfull och aggressiv. Mannen struntade också i personalens tillsägelser om att han skulle lugna ner sig och sätta sig på sin plats.

-Han hoppad och stampade i golvet, sparkade på flygfåtöljer och gapade och skrek, säger Barry Gunnarsson, vakthavande befäl vid Gränspolisen i Stockholm.

Även om mannen inte skadade någon människa upplevde såväl personalen som passagerarna på planet 44-åringen som ett hot mot säkerheten. Kaptenen tog därför beslut om ett frihetsberövande och med hjälp av flera passagerare lyckades flygpersonal övermanna den aggressive mannen.

Med tanke på säkerheten under den långa resan gjorde planets kapten bedömningen att det var säkrast att vända och flyga tillbaka till Arlanda för att överlämna mannen till svensk polis. När planet vände befann det sig vid den lettiska kusten i närheten av Riga.

-Planet hade mer eller mindre full tank och var så tungt att kaptenen ansåg att det fanns risk för att landningsställen inte skulle klara planets totala vikt. I närheten av Gotska Sandön dumpade han därför 60 ton flygbränsle, värt närmare en halv miljon kronor, berättar Lars-Henrik Fossto vid Arlandas pressjour.

Han tillägger att dumpningen skedde på 8 500 meters höjd och att flygbränslet därmed förångades innan det nådde mark eller vatten.

Sedan mannen överlämnats till Gränspolisen och planet tankat lyfte det åter för en kraftigt försenad färd mot Bangkok.

Gagnefsbon är misstänkt för brott mot luftfartslagen, femte kapitlets fjärde paragraf, som stadgar hur flygpassagerare ska uppträda. Brott mot den här paragrafen kan ge böter eller maximalt sex månaders fängelse.

-Under förhören hade mannen inga förklaringar till sitt uppträdande, utan det hela verkar ha varit en ren fyllegrej, säger Barry Gunnarsson.

En förundersökning är påbörjad, men med hänsyn till brottets låga straffvärde släpptes 44-åringen redan under lördagskvällen.

-Han var rejält berusad eller påverkad, men inte så påverkad att det utgjorde skäl för ett omhändertagande. Prover är tagna och skickade för analys, förklarar Barry Gunnarsson.

Istället för att åka på semester till Thailand fick mannen uppsöka kamrater i Stockholm.

Oavsett hur det går med brottsutredningen kan han vänta sig en rejäl räkning från Thai Airways.

-Vid händelser av det här slaget brukar flygbolagen vara mycket tuffa och kräva ersättning för de merkostnader och olägenheter, inte minst lidande i form av rädsla, som de och deras passagerare vållats, fastslår Lars-Henrik Fossto.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons