Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyget till Mora hänger i luften

Annons

Länsrätten har upphävt Mora kommuns upphandling av flygtrafiken mellan Mora och Arlanda, sedan den överklagats av flygbolaget European Executive Express AB (EEE).

Mora kommun gick då vidare till kammarrätten som meddelade prövningstillstånd den 19 mars. Det betyder att ärendet prövas, men säger inte att Mora kommun får rätt i denna instans.

Flygbolaget Skyways, som ombesörjt trafiken på nämnda linje, har meddelat att bolaget flyger till och med den 8 april. Därefter upphör trafiken.

Tidningen talade på måndagen med Sören Roos, marknadschef vid Skyways, och enligt honom har ingenting ändrats i den saken.

- Jag har i alla fall inte nåtts av några andra besked, förklarade han.

Avtalet med Skyways löper ut den 29 mars. Anledningen till att Skyways upprätthåller trafiken till och med den 8 april beror på att bolaget hade bokningar på linjen fram till dagarna före påskhelgen och väljer att fullgöra de transporterna.

Ett utslag i kammarrätten är inte att vänta förrän tidigast under nästa vecka. Det kan även ta längre tid.

EEE har nämligen fått tillfälle att yttra sig över de sakskäl Mora kommun anfört.

EEE:s vd Martin Lindskog anser att det kommunen anför till kammarrätten egentligen inte är något svar på frågan varför man inte följer reglerna i lagen om offentlig upphandling.

- Vårt erbjudande om att flyga gratis står fast om Skyways upphör med sin trafik i Mora. Vi har även gjort nödvändiga förberedelser via kontakt med flygplatspersonalen i Mora, förklarade Martin Lindskog på måndagen.

Det är helt okej med bestämmelserna om EEE upptar trafik mellan Mora-Arlanda om bolaget inte kräver några avgifter av Mora kommun.

Kan det då vara möjligt att Mora kommun trots allt träffat en uppgörelse med Skyways om fortsatt trafik, i första hand fram till sommaren ?

- Rent juridiskt är det omöjligt att hänvisa till någon förlängningsklausul i ett avtal som tillkommit i strid med lagen, säger Pär Cronhult, chefsjurist vid Konkurrenskommisionen som tidigare anmält Mora kommuns upphandling av flygtrafik till Europakommisionen i Bryssel.

Pär Cronhult tillägger att han med intresse ska följa vilket beslut kommunstyrelsen i Mora fattar på tisdagen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons