Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyget tar semester - men kommer igen

Annons

- Vi har haft en bra resandeström hittills under juni och räknar med att den här linjen kommer att bära sig, förklarade Europeans marknadschef Niclas Lindberg på besök i Mora på onsdagen.

Efter det att Mora kommun betalat miljonbelopp till flygbolag för att upprätthålla trafiken började European trafikera linjen Mora-Arlanda den 17 april - utan anspråk på ekonomisk uppbackning från kommunen.

Så kan det alltså svänga inom flyget, men European tror och hoppas att fler kommer att välja flyget och att linjen på så sätt bär sina kostnader och även ger ett överskott.

Ett skadeståndsanspråk finns dock från European på Mora kommun för den tidigare upphandlingen. Anspråket ligger på runt fem miljoner kronor. Den summan motsvarar ungefär vad European i upphandlingen begärde för att trafikera Mora-linjen under ett år.

European pekar på att upphandlingen var olaglig och felaktig (uppdraget gick till konkurrenten Skyways) och att man därav lidit ekonomisk skada.

Var ligger det här ärendet i dag?

- Vi har sträckt ut en hand för förlikning och hoppas vi ska kunna få det här ur världen, säger Martin Lindskog, Europeans vd.

Kommunen är i färd med att undersöka via sitt försäkringsbolag det är möjligt att den vägen "cleara" ett skadestånd, berättar kommundirektören Marie Sundvisson.

- Förlikning är bäst för alla parter, men kan vi inte komma överens får väl rätten titta på det, säger Martin Lindskog och tillägger att det här rör den historia som varit.

- Oavsett utgången kommer vi att fortsätta trafikera Mora flygplats till hösten, lovar han.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons