Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyget får inte mer pengar

Annons

Falun spjärnar emot och vill inte ge Dala Airport alla de pengar bolaget begär. Förra året blev det strid då Falun, som en av bolagets tre ägare, vägrade betala sin del på cirka 600 000 kronor av förra årets underskott.

Till slut betalade ändå Falun pengarna. Men det stod inte på förrän Dala Airport kom med nya krav då årets underskott ser ut att bli nära 5,3 miljoner kronor.

För att täcka det och ha ett visst handlingsutrymme begärde bolaget ett aktieägartillskott från sina ägare på 7,5 miljoner kronor i år. Faluns del av det är nära 1,6 miljoner kronor.

Vid en aktieägarträff i januari i år kom man fram till att bolaget behöver ett mera långsiktigt och större ekonomiskt åtagande från sina ägare. Detta för att bolaget ska slippa springa till dem varje gång det behövs pengar.

Som en följd av det begärde Dala Airport också att få ett aktieägartillskott för åren 2004-2006 på 6,5 miljoner kronor. Faluns del av det är lite drygt 1,3 miljoner kronor.

I går skulle Falun besluta om man skulle ge bolaget de begärda pengarna. Borlänge har redan sagt ja till sin del men Falun säger nej. Det fanns inte en chans att politiskt driva igenom ett sådant beslut i dagens trånga ekonomiska läge med väntande stora och kännbara nedskärningar.

- Det är svårt att ge ut något ur ett stort svart hål, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag.

Men kommunen kommer ändå inte undan att ta sitt ägaransvar och i slutändan täcka bolagets underskott. Det är Jonny Gahnshag, som själv sitter i bolagets styrelse, väl medveten om.

- Vi har genom det här beslutet skjutit den frågan framför oss. Det är nu upp till oss i Dala Airports styrelse att minimera underskottet, säger han.

Att Falun riskerar ny kritik för sitt nej till mer pengar till bolaget är Gahnshag också medveten om.

- Ja, det blir en jobbig resa att förklara för Dala Airports styrelse hur Falun ser på det här, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons