Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygande fest i Siljansnäs

Annons

- Det blev väldigt lyckat, säger klubbens ordförande Ulf Eronn som tvekar något att använda ordet succé, men det är just vad det blev.

Under eftermiddagen blev det förbiflygning och demonstrationsflygning av olika flygplan. Eronn berättar att sista rekordflygdagen hade klubben 164 besökande flygplan. I år slogs det gamla rekordet med råge och arrangemanget växer nu stadigt år från år.

- Vi är ett trettiotal personer från klubben som är igång i dag, säger Ulf Eronn och berättar att klubben också får besök av en Saab B17 från Linköping.

Två av alla besökare var Martin Forsberg med sin fru Marie Forsberg. De flög upp till Siljansnäs från Eslöv redan på fredagen.

- Det tog cirka tre och en halv timme, berättar Martin, som äger sitt flygplan själv.

Flygplanet som heter Rallye 880 B har en 100 hästkrafters stark Rolls-Royce byggd motor.

Varför köper man ett eget flygplan istället för att hyra från flygklubben?

-Tillgängligheten är det viktigaste, när jag äger flygplanet själv kan jag ta planet och flyga när jag vill.

Martin har flugit sedan 1999 och har nu 200 timmar loggade i flygdagboken.

- Det här är första gången jag besöker flygdagen här i Siljansnäs och det är en väldigt trevlig träff, man känner sig välkommen.

Kräftskivan under lördagskvällen lockade 220 deltagare. Under söndagen återvände de flesta piloter till sina hemmabaser runt om i landet.

Under lördag kväll stod det klart att Siljansnäs Flygklubb tog både första och andra platsen i standardklassen, under SM i segelflyg i Arboga. Första platsen kammades hem av Johan Stormats, tvåa blev Jesper Engström. Stormats är med i landslaget sedan några år tillbaka.

Engström är troligen väl kvalificerad och har tidigare varit med i landslaget, han har dock haft uppehåll från detta då familj och privatliv haft första prioritet.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons