Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygande dragspelare styr Mora

Annons

Ska det gå åt helvete ska det göra det med musik.

En gammal klyscha som i det ena fallet passar in på kommunalrådet Lasse Matsson-Frost. Han är duktig dragspelare och han har även haft en tuff start på sin kommunal-rådsera.

- Men det kommer att vända. Det ska inte gå åt pipsvängen, lovar Lasse Matsson-Frost inför 60-årsdagen den 30 maj.

Född i industritäta Östnor kom han tidigt in i ruljansen vid familjeföretaget GMF. Utbildade sig till verktygsmakare och lärde sig grunderna i produktionen, innan han var mogen att ta över uppgifterna som marknadschef och vd.

Då hade han redan som sexåring börjat spela dragspel och på den vägen har det fortsatt. Nu har han så många dragspel att han lånat ut en del av arsenalen till Hagströms-muséet i Älvdalen.

Vidare avslöjar han att han fuskar lite på kontrabas. En sådan pjäs finns hemma i Läde.

Redan under Thorslundsepoken på sjuttiotalet var Lasse med i kommunalpolitiken. Han satt i fullmäktige och var ordförande i inköpsnämnden.

- Men sedan tog mina uppgifter i GMF över handen och först sedan vi för några år sedan sålde företaget började jag åter intressera mig för politik. Ett gäng entusiaster samlades för något år sedan och bestämde att vi skulle ställa upp i valet istället för att bara gnälla och vara overksamma.

Det blev skrällseger i valet, men det var inget tacksamt läge att ta över kommunalrådssysslan.

- Det är inte smickrande att Mora är en högskattekommun, men det var nödvändigt att höja skatten. Vi vet var problemen sitter och det finns ett gott krismedvetande bland personalen. Jag tycker även att vi på den politiska fronten för konstruktiva diskussioner som leder till breda samförståndslösningar.

- Jag har goda förhoppningar om att vi kommer att kunna minska skattetrycket så småningom. Samtidigt kan vi inte bara bromsa. Mora måste utvecklas och göras attraktivt. Det är också av största vikt att näringslivet har de bästa förutsättningar att verka och utvecklas. Det är A och O, menar Lasse Matsson-Frost.

Han ser sitt nya jobb som en stor utmaning och ångrar inte att han gav sig in på den politiska scenen.

- Att få ordning på ekonomin i kommunen och en god näringslivsutveckling är ämnen jag brinner för. Jag längtar däremot inte tillbaka till företagsvärlden, inte till den roll jag hade där. Det är passerat.

- Däremot vill jag gärna hjälpa till att skapa bästa tänkbara företagsklimat i kommunen.

Spelar inte Lasse Matsson-Frost dragspel på fritiden så flyger han. Är medlem i Ovansiljans flygklubb och det har blivit tradition att med klubbkärran göra en "utlandsflight" varje sommar. Gärna en bit ner på kontinenten.

- Ett tredje fritidsintresse, säger han, är den tvåsitsiga Thunderbirden av 1956 års modell.

- Jag är med i T-birdklubben som ordnar träffar lite här och var.

Annars är jag fullt nöjd med att dra mig tillbaka till Läde som är en riktig idyll och där jag och hustrun Ammi kan dela dragspelsintresset.

Lasse Matsson-Frost berättar att han inleder varje dag med att klockan 06.00 ta en promenad på 35 minuter i vasaloppsterrängen. Promenaden stärker både kropp och själ.

Till höstens folkomröstning har Matsson-Frost sin uppfattning klar.

- Det blir ja till EMU. Har vi redan satt in ena foten ska vi även ta nästa kliv. Går vi med i valuta-unionen kommer det att ge näringslivet i Sverige bättre förutsättningar, summerar politikern och den tidigare företagsledaren Lasse Matsson-Frost som på lördag håller öppet hus hemma i Läde.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons