Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyg själv på Rörbäcksnäs flygdag

Annons

Fallskärmshopp, modellplansuppvisning, vattenbombning och en hel del annat. Den som är allmänt flygintresserad bör absolut söka sig till flygfältet vid Mobergskölen utanför Rörbäcksnäs på söndagen.

För flygklubbens kärntrupp är det bråda dagar med att knyta ihop alla trådar inför arrangemanget.

- Vi tycker nog att vi fått ihop ett fint program och nu är det bara att hoppas på att vädret blir bra, säger Odd Berg, evenemangsgeneral.

På den luftiga men täta agendan finns bland annat en Hughes 500-helikopter som visar hur vattenbombning går till. Vidare dyker fallskärmshoppare upp - eller snarare ner - och så bjuds publiken också några konster av vassa piloter. Tävlingsflygaren Anders Nilsson i en rysk Yak 52 är ett namn. Han är långt utifrån ensam.

- Vi har många skickliga aviatörer på plats så det blir något att titta på, lovar Odd Berg.

Hugade kan också ta rundturer och titta till hembygden ovanifrån och den som själv vill spaka ett plan kan faktiskt göra det också.

- Det finns flyglärare här som kan följa med upp.

I dag, lördag, arrangeras Rörbäcksnäsdagen. Och i morgon, söndag, hålls alltså flygdagen.

Var de inte läge att samordna det till samma dag?

- Det var lite diskussioner om det där men vi tror att det är bättre att ha det på olika dagar men samma helg. Då kompletterar arrangemangen varandra på ett bättre sätt, säger Odd Berg.

Dagen innebär en stor satsning och ett par hundra betalande är målet. Klubbfolket hoppas gå jämnt men kommer det fler än beräknat och om försäljningen av förplägnad går bra kan det bli någon krona extra i klubbkassan. Och det sitter förstås inte fel i arbetet med att rusta flygfältet.

Flygklubben har ett 30-tal medlemmar utspridda lite varstans i området och några återfinns också på andra sidan kölen.

- I nuläget är det ett tiotal som har certifikat eller som är under utbildning. Det är en bra siffra för en liten klubb här ute, konstaterar Lasse Backlund.

En del uppdrag som brandflyg och älgräkning ingår i repertoaren. Det lilla fältet börjar också få en större betydelse för vintersportnäringen.

- Det är faktiskt en och annan som kommer flygande hit i eget plan för några dagars skidåkande, säger Lasse Backlund.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons