Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyg från Mora igen

Annons

Innebörden blir att Mora från och med måndag åter trafikeras med flygplanstypen Saab 340 och det handlar om tre dubbelturer måndag-fredag som går via Borlänge till Arlanda och vice versa.

Det är Johan Olov Olsson som handlat på uppdrag av Mora kommun, samt Dala Airports flygplatschef Lars Ivarsson, som upphandlat trafiken och avtalet gäller fram till den 23 december i år.

Sedan flygbolaget EEE hastigt och oväntat meddelade att man slutade trafikera Mora flygplats har Mora varit utan flygtrafik under två veckor.

- Det är en längre tid än vi egentligen önskat, men nu får vi en produkt och en lösning som jag tror de flesta välkomnar, kommenterar kommunalrådet Lars Matsson-Frost.

Trots att uppgörelsen med Skyways inte var riktigt klar på måndagen tog ändå kommunstyrelsen beslutet om att flygtrafiken skulle inledas igen den 15 november.

Mora kommun svarar för finansieringen som kostar cirka 300 000 kronor för sex veckors flygtrafik. I uppgörelsen ingår även att Skyways får fria landningsavgifter i Mora.

Lars Matsson-Frost påpekar vidare att förhandlingarna fortsätter om en mera långsiktig lösning med "Dalaflygsmodellen" där avsikten är att flera finansiärer ska ingå. Bland annat nämns landstinget och flertalet av Dalarnas kommuner.

Dalaflyget bygger på att flygplatserna i Mora och Borlänge bildar ett gemensamt driftbolag som ser till att hålla flygplanen i luften.

En lättnad över uppgörelsen uttrycker Moras flygplatschef Nils-Artur Andersson.

- Jag vill se det här som en början på en framtidssatsning och vi har omgående fått respons från kunderna att Saab-trafiken återkommer.

Det blir en tidig morgontur, en förmiddagstur och en kvällstur från Mora.

Från Arlanda når resenärerna Mora via en morgontur, en tidig kvällstur och en senare.

Turlistan kommenterar Nils Artur Andersson med att det är bästa tänkbara upplägg för tre dagliga dubbelturer.

Det bör påpekas att upphandlingen gjorts enbart för sträckan Mora-Borlänge. Där kopplas vidare färd till och från Arlanda ihop med befintlig trafik Skyways redan upprätthåller.

- Vi är glada över att åter få börja trafikera Mora flygplats, säger Mikael Wångdahl, vice vd vid Skyways.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons