Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyg dödade tiotals civila afghaner

Annons

Omkring 65 civilpersoner uppges ha dödats i ett flyganfall mot en by i södra Afghanistan på lördagsmorgonen.

De internationella styrkorna bekräftade händelsen men trodde inte att fullt så många dödats.

Dödssiffran kom från borgmästaren i distriktet Girishk, där anfallet skedde. Om hans uppgifter är korrekta skulle lördagens flygräd ha medfört den högsta förlusten i civila liv vid ett enda tillfälle i Afghanistan sedan den amerikanska invasionen hösten 2001.

Det var omöjligt att få någon oberoende bekräftelse på uppgifterna från det otillgängliga området i en av Afghanistans mest krigshärjade provinser, men ortsbor som medier talade med hade liknande uppgifter, till och med i flera fall ännu högre siffror.

Enligt borgmästaren Dur Alisha fanns det flera kvinnor och barn bland dödsoffren. Omkring 35 talibaner dödades också, sade han.

Den amerikanske flygmajoren John Thomas sade att ett förband ur den Natoledda Isafstyrkan hade kallat på flygunderstöd efter en lång eldstrid med en talibanstyrka.

En annan amerikansk militärtalesman kritiserade talibanerna för att "fortsätta att använda kvinnor och barn som mänskliga sköldar vid närstrid".

Oavsett antalet civila offer kan den Natoledda internationella Isafstyrkan och den USA-ledda alliansen som jagar terrorister räkna med ny kritik från de afghanska myndigheterna.

President Hamid Karzai har flera gånger, senast i förra veckan, klagat bittert över de utländska truppernas hänsynslösa framfart som kostat över 300 civila livet hittills i år. Natoledningen har bett om ursäkt och lovat bättring, väl medveten om att fortsatta civila förluster spelar talibanmilisen i händerna.

TT

Mer läsning

Annons