Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flugfiske för funktionshindrade

Annons

Det finns inte så många platser där funktionshindrade kan fiska. Hittills har föreningen Rekryteringsgruppen träffats vid Abborrtjärn utanför Svärdsjö.

- Vi fortsätter fiska i Abborr-tjärn men här vid Igeltjärn fungerar det väldigt bra, säger Lars Andersson från Rekryteringsgruppen.

Att satsa på fiske för funktionshindrade i Dalarna har blivit ett EU-projekt. Siljan Turism och Rekryteringsgruppen samarbetar i projektet Fiske i Dalarna.

Det är Boda-Rättvik fiskevårdsområde som gjort det möjligt för funktionshindrade att fiska i Igel-tjärn.

Hasse Gustafsson, flugfiskeinstruktör hjälpte till under dagen.

- Tekniken är alltid viktig i flugfiske, men speciellt då personen sitter i rullstol och kastar från en lägre position.

Mjukt och bestämt ska kastet vara och med de rätta flugorna. Flugorna i sig är en egen liten vetenskap som Hasse kan allt om.

Rektryteringsgruppen Dalarna arbetar i första hand med att kontakta nyskadade människor i Dalarna.

- Vi har fler kurser och aktiviteter, inte bara flugfiske, men att fiska och att vara ute i naturen är ett stort intresse, säger Andersson.

- Vi har mest män i föreningen eftersom 85 procent av ryggmärgsskadade är män mellan 18 och 30 år. De dominerar kraftigt antagligen på grund av att de utsätter sig för andra risker, säger Lars.

Rektryteringsgruppen har förutom fiske, kurser i dykning, innebandy och rullstolsteknik.

- Många kommer till Abborr-tjärn. Gemenskapen är lika viktig som fisket, säger John Fändrik, som är engagerad i EU-projektet Fiske i Dalarna.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons