Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fluga surrar i vintervärmen

Annons

LAT är en samling oblyga ungdomar.

På annat sätt bör man inte tolka valet av pjäser.

I fjol spelade de en annan klassiker i den lätta genren, Moliéres Den inbillade sjuka, och nu ger man sig i kast med ännu ett stycke av den sort som "alla" har sett i proffsuppsättningar.

Bland annat gick den 438 gånger på Vasateatern åren 1981-83 med namn som Inga Gill, Lasse Berghagen och Carl-Gustaf Lindstedt i rollistan.

En tuff utmaning, alltså, men man får innerligt hoppas att den publik som kommer nyårsfin och bänkar sig i Aveny på nyårsafton har förväntningar som är anpassade till de förutsättningar som råder när en samling unga amatörer tar scenen i besittning.

Det här stycket skrevs 1913, men regissören Linda Byman och hennes gäng har flyttat fram historien en aning och nu hamnar man tidsmässigt på 1950-talet, vilket gör det lättare för publiken att känna igen en och annan tidstypisk företeelse som skymtar förbi.

Ett halvdussin föreställningar är inbokade med start på söndag.

Vi såg, som sagt, generalrepetitionen vilket knappast kan sägas vara det optimala tillfället att uppleva en uppsättning av det här slaget.

Skådespelarna har ingen publik att spela för/emot och en fars där man inte får belöning med skratt efter en rolig replik är som att försöka göra mål framför ett bollplank.

Det gör också att det är lätt att bli segt i tempot när skrattpauserna inte ger de där extra sekundernas möjlighet till eftertanke.

I kväll blir det säkerligen god hjälp med den detaljen.

Visserligen är det vanskligt att framhålla den ena framför den andra, men det är svårt att komma förbi scensäkre Orvar Bäcklin som den koleriska senapsfabrikören Klinker, dennes rappa huskors i Mikaela Nilssons gestalt och det försagda snillet Henrik Münzer skildrad av Dennis Björk.

Bara för att ta några exempel av ett ambitiöst amatörgäng som gör ett gott lagarbete.

Det finns inga skäl att ta till flugsmällan mot Spanska Flugan.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons