Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Floskler från politiker och lärare sliter

Annons

Ragnar Kroona börjar med att antyda att jag skåpar ut Faluns skolor fullständigt. Inget kan vara mera fel. Den observante läsaren kunde se att jag berömde elevers och lärares insatser i skolan. Den måluppfyllelse vi lyckas med är anmärkningsvärt hög. Det var de resurser, som Kroona och hans partikamrater tilldelat oss, jag vände mig mot. Och med tanke på de bristfälliga resurserna så framstår lärarnas insats som än mer imponerande.

Kroona vill lyfta fram resultat från föräldraenkäter som visar att de är nöjda. Jag träffar dagligen (till skillnad mot Ragnar Kroona) dessa nöjda föräldrar, och de öser beröm över "sina" duktiga lärare som lyckas åstadkomma underverk med deras barn. Hittills har jag dock inte träffat en enda förälder som sagt att de är nöjda med socialdemokraternas fördelningspolitik. Tvärtom! Alla föräldrar vill att det ska satsas mer pengar på skolan. Så Ragnar Kroona ska inte ta åt sig äran av föräldrarnas beröm.

Falu kommun får riktade statsbidrag (Wärnersonpengar) för att öka personaltätheten i skolan. Kroona skryter med att man anställt 26 nya i en organisation med 1 700 personer. Det är en ökning med 1,5 procent. Den ökningen är så försvinnande liten att ingen märker av den.

Faktum är att kommunen tjänat pengar på att anställa dessa 26. För om man skurit ner på personal hade man förlorat statsbidragen. Samtidigt tog man bort lärarnas fortbildningspengar, i andra änden, så summan av kardemumman är en klar försämring av kvalitén.

Apropå fortbildningspengarna så skriver Ragnar Kroona att man skurit ned på exklusiva föreläsare och dyra kursgårdar. Han vill få läsarna att tro att lärarna har ägnat sig åt lyxfortbildning tidigare. Det var ett fult påhopp. Lärare har absolut aldrig varit bortskämda med fortbildning. Innan jag kom till skolan har jag aldrig sett en personalgrupp vara så tacksam över så lite.

På en punkt är vi överens. Sjukskrivningar genererar kostnader som skolan själv måste stå för. Sjukskrivna lärare ersätts med outbildade, eller ingen alls. Ju fler som blir sjuka desto sämre kvalité och de som jobbar kvar löper allt större risk att själva gå in i väggen. I den här situationen behövs fortbildning i nya arbetssätt. I och med att fortbildningen försvann kommer ännu fler att bli sjuka. Vi är inne i en ond spiral som inte går att ta sig ur. Jag tror att det krävs politiska beslut, men det tycks inte finnas vare sig beredskap eller vilja till det.

Ragnar Kroona berättar om de viktiga prioriteringar politiker ställs inför, och han anser att man prioriterar skola och omsorg. Det får mig att tänka på den glättiga broschyr kommunledningen gav ut till alla hushåll. Den handlade om viktiga vägbyggen, infrastruktur, näringsliv, golfbanor, Tisken, världsarvet, hoppbackar och en massa andra prioriterade saker. Skolfrågan, som enligt Sifo var den viktigaste valfrågan, nämns knappt. Vad är viktigast? Vem lyssnar på barnen? Ger broschyren månne en bild av vad kommunfullmäktige anser? Vad tycker ni föräldrar som har era barn i Faluns skolor?

TORBJÖRN MESSING

Mer läsning

Annons