Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flög med skoter över tak

Annons

- Det här är uppgifter som har kommit in i efterhand, flera dagar efter att de allvarliga händelserna ska ha skett, säger polisman Göran Tenn

- Vi har fått en ganska klar bild över vad som hänt och det här medför att vi till kommande vinter ska upprätta bevakningar på andra områden än vi gjort i vinter.

- Skoterolyckorna visar på ett otroligt dåligt omdöme från vissa skoterförares sida. De borde ta sig en funderare över om de över huvud taget ska sätta sig på en skoter igen, säger han.

Den allvarligaste olyckan inträffade vid Hässjön i Lima sent en kväll under påskhelgen. Det var en kvinna från trakten som i mycket hög fart - det talas om en hastighet över 150 kilometer i timmen - tappade kontrollen äver sin skoter och flög över 30 meter.

Skotern med kvinnan for mot ett fritidshus och i och med att farten var mycket hög kastades kvinnan över huset, hon drog bland annat med sig en tv-antenn. Skotern träffade ena sidan av taket som fattade eld. Det var ett under att Limakvinnan undkom med lättare blessyrer.

I ett annat fall var det en Malungsbo som enligt uppgift ska ha åkt in i ett stenröse och skadat sig svårt.

Polisen fick ingen anmälan om de här händelserna när de inträffade, men har senare fått uppgifter om vad som skett. Ingen polis har således varit på plats. Däremot har i varje fall en av de skadade hämtats av ambulans.

Det finns också uppgifter om att minst 16 skotrar kört genom isen under påskhelgen, men att ingen skadats vid dessa tillfällen. De flesta skotrar som gått genom isen och hamnat i vattnet tillhör skoterförare vid Hässjön i Lima. En skoter kördes också ner i Västerdalälven i Lima.

Samtidigt som alla de här uppgifterna nu kommit till polisens kännedom kan man konstatera att skotertrafiken i exempelvis fjällområdena var mycket bra under påskhelgen.

- Det gör att vi till en kommande vinter kommer att sätta in resurser också på andra håll där vi misstänker att det förekommer både buskörningar och fyllkörningar på skoter, säger polisman Göran Tenn.

Vid Hässjön i Lima har också skotertrafiken under exempelvis påskhelgerna blivit ett stort bekymmer för personer som vistas i sina fritidshus. En fritidshusägare säger till tidningen att han slutat vistas i sitt fritidshus under vintern på grund av busåkandet och fyllkörningarna med skoter.

- Det måste bli ett slut på det här. Man tycker att skoterförarna borde ha tagit lärdom av de svåra olyckor som tidigare har inträffat och besinna sig, säger en mycket förargad men också bekymrad fritidshusägare, som ser mycket allvarligt på de händelser som inträffade i påskhelgen.

Polisen kan inte göra så mycket åt det som hänt i påskhelgen, men man har dock uppgifter om vilka det är som varit inblandade i de olika olyckorna.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons