Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flodkräftorna i Ore älv har stulits

Annons

Flodkräftan är numera en rödlistad art och speciell hänsyn måste tas till vatten med ett kvarvarande bestånd - till exempel Ore älv.

För att undersöka beståndet i älven, sjukdomar och liknande, har 15 flodkräftor placerats i en sump i älven.

- En sump förankrades med rejäla rep i en björk på stranden. Sumpen försågs med ett hänglås för att förhindra sabotage, säger Jonas Rexefjord.

Till en början var tillsynen av kräftorna intensiv. Efter hand som det visade sig att kräftorna mådde bra och inga problem tillstötte, minskade besöken vid sumpen successivt. I slutet av perioden var man dit en gång i veckan.

- Efter att ha redogjort med länsfiskedirektören och fiskeriverkets utredningskontor i Härnösand togs beslutet att avsluta försöket tisdagen den andra november och att de värdefulla kräftorna i sumpen skulle få återgå i det fria.

- När de som haft hand om försöket kom till sumpen för att göra en sista besiktning visade det sig att sumpen var uppbruten och flodkräftorna var borta. Hänglåset hade spår av åverkan och låg retsamt utplacerat på sumpens lock, konstaterar Jonas Rexe-fjord.

Styrelsen för Orsa fiskevårdsförening arbetar för att återskapa det en gång så rika fisket efter flodkräfta i Ore älv.

- Höstens sumpade flodkräftor har visat att älven inte är drabbad av kräftpest och att vattenkvaliteten är bra, varför det finns förutsättningar att få tillbaka flodkräftan.

- Tilltaget att stjäla kräftorna i sumpen försvårar vårt arbete avsevärt och drabbar i slutänden fiskerättsägarna ute i stugorna.

Jonas Rexefjord påpekar att det är viktigt för projektet att man får reda på vart de stulna flodkräftorna tagit vägen.

- Den som vet någonting om de stulna flodkräftorna får gärna ta kontakt med mig. Vi har också polisanmält stölden, säger Jonas.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons