Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flitpengen dröjer – dyster budgetprognos

Annons

– Vi ligger fyra miljoner back i budgeten och har inga pengar till ett återinförande, säger förvaltningschef Nils Nyström.
Återinförandet beräknas kosta omkring en halv miljon kronor för ett års utbetalning av habiliteringsersättning, så kallad flitpeng.
Pengar som vård- och omsorgsförvaltningen inte har. Den budgetuppföljning som redovisades på nämndens möte visar nämligen att man fortfarande går back omkring fyra miljoner kronor.
– Det har vi gjort de senaste tio åren, säger Nils Nyström.
Moderaternas representant i nämnden, Elvi Virdenäs, säger att en enig nämnd står bakom beslutet. Hennes partikollega Bengt Andersson påpekade i tisdagens tidning att flitpengen skulle klaras av inom budgeten.
– Han har väl inte fått hela bilden klar för sig, kommenterar hon.
Bengt Andersson säger dock att Elvi Virdenäs, som också sitter med i kommunfullmäktige, var med och röstade fram förslaget.
– Då var väl inte hon insatt heller.
När diskussionen om flitpengen blossat upp, har fler intressenter tagit till orda och anser sig vara berättigade till ersättning. En grupp sådana är personer sysselsatta inom psykiatrins dagliga verksamhet.
– Det är inte tydligt var gränsen går för vilka som ska få, så det måste vi forska vidare i, säger Virdenäs.
Att de drabbade får vänta på sin ersättning, trots kommunfullmäktiges beslut, kan hon bara beklaga. Hon skyller på budgetprocessens inneboende tröghet.
– Det är aldrig rimligt att folk ska behöva vänta på sina pengar. Men de är ju inte helt utblottade.
Budgetuppföljningen som tagits fram visar alltså att förvaltningen väntas gå back fyra miljoner kronor. Siffran skulle ha varit det dubbla, men hälften hoppas man kunna spara bort på det minskade boendet på Säfsgården och Lingongården, samt inom hemtjänsten.
– Vi jobbar och gnetar för att få det att gå ihop. Men vi ska komma ihåg att Ludvika kommuns äldreomsorg kostar mindre än många andra kommuners. Vi driver ingen dyr verksamhet, men budgeten ligger för lågt, säger Nils Nyström.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons