Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flitpengen återinförs

Annons

- stor glädje på Dagcenter

Jenni Flink, 31, är en av 67 personer som tillbringar vardagarna på Dagcenter på Ludvika gård. I går var glädjen stor sedan NLT kunnat förmedla nyheten att flitpengen återinförs.

Det innebär att de som vistas här halva dagarna kommer att betalas med 25 kronor medan ersättningen för en hel dag på dagcenter blir 35 kronor. Ersättningen väntas återinföras från den 1 januari.

När vård- och omsorgsnämnden tidigare i år beslutade om ett sparpaket på 13 miljoner kronor fanns flitpengen med som en liten del.

Flitpengen kostar kommunen cirka 400 000 kronor per år, enligt Håkan Almquist som är ekonom vid vård- och omsorg.

Trots protester från allmänhet och handikapporganisationer och de berörda på dagcenter, så drog kommunen in ersättningen i somras.

- Då kändes det som att man inte längre ville gå hit och jobba, säger Jenni Flink.

Sten G Johansson (v) har inte glömt protesterna. När kommunstyrelsen hade budgetmöte i onsdags föreslog han att flitpengen återinförs och fick stöd för det av samtliga närvarande politiker.

- Vård- och omsorg får kompensera detta genom besparingar på sin administration, uppger tjänstemannen Jan Lindeberg som satt som sekreterare under budgetmötet.

Håkan Almquist har svårt att se att förvaltningen kan göra ytterligare besparingar i sin administration. 400 000 kronor betraktas ändå som en relativt liten summa i vård- och omsorgs driftbudget som nästa år väntas omsluta 354 miljoner (354 000 000).

Berörda på Dagcenter är förståndshandikappade personer från 21 år och uppåt. Dagcenters chef Susan Ludvigsson berättar att omsorgstagarna har förtidspension eller liknande.

- Flitpengen har funnits med som en uppmuntran under många år, åtminstone sedan 1995 när jag började här.

Verksamheten på Dagcenter varierar, dag för dag och person för person. Vissa medverkar i olika former av social träning medan andra är sysselsatta med diverse arbetsuppgifter.

Några arbetar med att tillverka rörklämmor, en arbetsuppgift som företaget Falu Plast AB lagt ut på Dagcenter.

Jenni Flink har deltagit i verksamheten sedan 1995 och berättar att veckorna är mycket omväxlande.

-En stor del av måndagarna är jag på "särvux" som finns på vårdskolan vid lasarettet. Där läser jag data.

- På tisdagarna jobbar jag bland annat i köket med att koka kaffe och sätta fram bröd, smör, drycker, tallrikar och annat till luncherna. Därefter ser jag till att det blir diskat och senare under eftermiddagen sitter jag och broderar.

- Under onsdagarna är det friskvård och musik med Björn och Barbro Jadling, på torsdagarna musik med gruppen Frukt och flingor och sedan matematik på vårdskolan. På fredagarna sitter jag och väver och broderar hela dagarna.

Med andra ord är veckorna fulltecknade för Jenni. Ingen lär kunna påstå annat än att Jenni och hennes kompisar är väl förtjänta av flitpengen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons