Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flitiga hantverkare ställer ut i Sunnansjö

Annons

Vackert målade allmogeskåp, produkter i fårskinn och konstnärliga glasföremål.

Det är bara något av innehållet när medlemmar av Grangärdebygdens hantverks- och IT kooperativ ger årets sommarutställning i Östra flygeln på Sunnansjö herrgård.

Vernissage hölls på söndagen då flera av utställarna fanns på plats för att berätta närmare om sin produktion och sina olika alster. Utställningen har blivit en tradition som kooperativet vet att slå vakt om. Årets utställning är den tredje i ordningen och fler lär det bli.

Vernissagen lockade många besökare, såväl hemmafolk som gästande turister. Intresset verkar som vanligt vara mycket stort. En hel del av de som kom till vernissagen var ute i god tid och var på plats på tunet redan innan portarna slogs upp.

Ett tiotal medlemmar medverkar i utställningen som kommer att vara tillgänglig varje dag fram till och med den 20 juli.

- Jag är pälssömmerska och arbetar i lammskinn från gotlandsfår, berättade en av dem, Barbro Wahlström.

Hon är född Gotländska och besitter ett stort kunnande på området Gotlandsfår och hur deras skinn ska hanteras för att bli till vackra och ändamålsenliga plagg. Bland annat kunde hon visa upp en specialitet som förmodas kommer att bli mycket uppskattad bland traktorförare.

- Jag kallar dem Grålleshorts, berättar Wahlström och visar ett kortbenat underställ med värmande fårskinn i bakstycket.

- Det är perfekt för de som är ute med traktor och är av och jobbar. Då behöver de inte sätta sig på det kalla sätet.

Lammskinn är specialiteten även för kollegan Marianne Axelsson från Storslätten. Hon har dessutom egna får som inte bara bidrar med råvaran. De är samtidigt första rangens miljöarbetare i byn.

- Det är bra för landskapet med betande får. Vi började med får 1979 och nu har det blivit mycket öppnare och ljusare i Storslätten.

Även Axelsson presenterar ett varierat utbud. I hennes kollektion finns även hattar och andra alster i tovad ull.

På plats vid vernissagen fanns också glaskonstnärinnan Ulla Johansson. Hon är formgivare med ugnsformat glas som specialitet. Hennes vackra skapelser tilldrog sig stor uppmärksamhet bland besökarna.

Rosenmålning eller gammaldags dekorationsmåleri visas av Birgitta Myringer som bidrar med en rad allmogeskåp modell mindre som hon har målat med stor känsla och inlevelse.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons