Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flit fixar babyfiltar

Annons

Diakonins samling i Prästgården inleds av kyrkoherde emeritus Ingemar Bergmark med en andakt och bön. Bara under bönen vilar de flitiga fingrarna som annars stickar oavbrutet på babyfiltar som ska skickas till nyblivna mammor i bland annat Afrika.

Barbro Barwing spelar till väckelsepsalmen, Han har öppnat Pärleporten eller Som en härlig Gudomskälla.

Det serveras kaffe med smörgås och herrgruppen Manngrannt är med. De bär stolar och bord, ordnar inför varje sammankomst med Diakonigruppen, efter fikat går de upp på övervåningen i Prästgprden och pysslar med sitt, vad vill de inte avslöja.

- Jag vill läsa en berättelse skriven av Rune Lindström som jag hittat i Leksands Kulturhus samlingar, säger Ingemar Bergmark.

Anledningen till att Ingemar Bergmark tagit fram berättelsen, Den underbara kyrkbåten, en Leksandslegend som bland annat publicerades 1955 i Vårt röda kors, är innebörden i texten som handlar om att inte döma människor, inte se ned på andra och vara generösa i sin uppfattning om varandra.

- Till och med jag själv kommer ihåg när de avlidna ställdes upp på kyrkvallen för att begravas under söndagens gudstjänst. Man trodde också förr i tiden att de döda var närvarande, men utan att ses. Det gjorde inte heller kyrkbåden som lade till vid stranden för att föra de avlidnatill paradiset och saligheten. Gud Fader var styrman och de tolv apostlarna rodde. Alla som begravts denna söndag vandrade ned till stranden och sist av dem kom fiolmannen och den kringvandrande musikern Mikael. Han hade dött i fyllan vid Gästgivargården. Alla de andra hade gått ombord, men Mikael vågade inte. Han började spela för Herren, som ett rop om nåd och frälsning och förlåtelse. Gud Fader hörde Mikaels bön och bad honom gå i båten.

- Berättelsen vill säga något viktigt. Att vi inte ska döma människor. Vi skiktar människor, ser upp till de som lyckats och ser ned på de som misslyckats. Det är ingen human inställning, utan brist på generositet. När allt mer handlar om att tävla och vinna, att skaffa sig pengar och att konsumera, där kommersialismen tar över allt mer och de duktiga applåderas ser jag en allvarlig samhällsfråga. Vi kan misslyckas och visst är uppmuntran bra, men tävlingen fortsätter, anser Ingemar Bergmark som tycker många viktiga samtal borde föras framför allt bland unga. Om ohälsan i samhället, om sexualisering av kvinnor och hela tiden skiktningen av människor.

Ingemar Bergmark avslutade samlingen med att läsa hela berättelsen av Rune Lindström, en man som även studerat teologi och etnologi.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons