Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flinkoffren hedrades

Annons

Flera av de anhöriga har gjort det till tradition att träffas på årsdagen, för att lägga blommor vid stenen och sedan äta en bit mat tillsammans.

För att markera tioårsdagen av morden kom även representanter för Lottakåren och Försvars-makten till gårdagens samling.

Rikslottachef Elisabeth Falkemo läste en dikt av Atle Burman, men hördes knappt då en kortege av studentfirare i samma ögonblick sjungande drog förbi på Vasagatan.

- Den här händelsen påverkade oss mycket. Sex av våra medlemmar sköts, varav fem dog. Vi fick stötta de andra kursdeltagarna mycket och har även haft viss kontakt med anhöriga till offren, säger Elisabeth Falkemo.

De anhöriga till mordoffren började få kontakt med varandra under rättegångarna mot Mattias Flink, och några av dem håller den kontakten än i dag.

Bland annat har man tillsammans försökt driva skadeståndsfrågan mot försvaret. Man begärde att få samma ersättning som de anhöriga till stupade FN-soldater får. Det fick man inte, däremot fick man en symbolisk summa på 25 000 kronor "av humanitära skäl".

Men gemenskapen med övriga anhöriga handlar inte bara om att hitta stöd i den byråkratiska sfären.

- Det känns bra att träffa andra som varit med om samma sak. Även om vi har våra gravar att gå till så känns det bra att den här minnesstenen finns, säger Åke Danielsson som har åkt till Falun från Kalmar för att vara med vid minnesstunden.

Hans dotter Therese Danielsson var en av de omkomna lottorna.

- Det var ju här det hände, där uppe på stigen gick hon. Det finns någon gnista kvar av henne i luften här.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons