Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickor pistolhotades

Annons

Det var vid halv fyra-tiden som händelsen inträffade. Den beväpnade mannen passerade stationen bakom ICA-huset. Han inledde då en ordväxling med en annan man som omgående avlägsnade sig från platsen.

Ett antal skolungdomar befann sig vid stationen i väntan på bussen. Ett par av dem noterade att mannen var beväpnad och att han hotade att döda den andre mannen. Två flickor, 13 och 14 år gamla, kom att bli inblandade efter att skolbussen och den andre mannen lämnat platsen.

Flickorna, som uppfattat av en kamrat att mannen var beväpnad, visste inte hur de skulle agera när de blev ensamma kvar på platsen. En av dem frågade mannen varför han bar vapen. Han drog då fram vapnet och visade flickorna att det var laddat, åtminstone med ett skott. Han siktade sedan mot fötterna på en av flickorna. Flickorna upplevde situationen som hotande och blev mycket rädda.

- Det var en otäck känsla när han siktade mot mina fötter, berättar den fjortonåriga flickan.

Mannen - som också uppträdde på ett sätt som tydde på att han var påverkad av något - avlossade sedan vapnet i luften, dock med slagstiftet mot en tom kammare och inget skott brann av.

Flickorna gick därifrån och mannen avlägsnade sig i samma riktning som den första inblandade mannen försvunnit.

- Vi visste inte riktigt vad vi skulle göra. Vi gick hemåt och funderade på om vi skulle gå in på polisstationen, berättar de. De möttes då av en polispatrull som tog hand om dem och underrättade flickornas föräldrar om det inträffade. De lämnade också vittnesmål om mannens hotfulla uppträdande.

Flickorna som var märkbart chockade efter händelsen kände igen mannen till utseendet, han rör sig ofta i området kring stationen.

Ett vittne som sett mannen vifta med vapnet larmade polis. Larmet gick tjugo i fyra på måndagseftermiddagen. Tre patruller plus en mc-polis skickades ut från Borlänge och var på plats i Djurås tjugo minuter efteråt. Mannen greps strax efter fyra alldeles bakom Ica-huset och fördes till polisstationen i Borlänge.

Det visade sig att det vapen han viftat med bara var en startpistol men det är i skrivande stund oklart om den är uppborrad. Mannen lär ändå ha efterräkningar att vänta för allra minst olaga hot och han är kvar i fängsligt förvar. Åklagare har också kopplats in.

KARIN PAULSSON LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons