Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Flickans mamma har rätt"

Annons

Specialpedagog Ann-Britt Norin, från Mora, har många års erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar med autism. Hon har själv handlett den personal som arbetat med Anna de senaste månaderna.

Hon hoppas nu att Mora kommun i arbetet med sådana här ärenden blir bättre på att samverka med de berörda familjerna.

- Nu har det varit ett par sådana här ärenden i kommunen och det är väl dags att man lär sig att samverkan är viktigt när man jobbar med autism. Det krävs att alla samverkar så att det blir ett gemensamt förhållningssätt gentemot flickan.

Enligt Ann-Britt Norin blir det någonstans bristande kommunikation och förståelse, vilket gör att berörda familjer upplever att ansvariga inom kommunen inte lyssnar och förstår.

- Jag har höga krav på cheferna inom socialförvaltningen i sitt bemötande av en förälder som har barn med svåra funktionshinder, säger hon.

Ann-Britt Norin tror att kommunen försökt göra sitt bästa, men tycker det är olyckligt att det blivit olika krislösningar hela tiden.

- Innan hon flyttat önskar jag att personalen fått tid på sig att planera upp verksamheten, men det har inte funnits heller. Tid för alla att samlas och prata om vad som behöver göras för att göra det så bra som möjligt för flickan, säger Ann-Britt Norin.

Eva Nordin-Olsson, från Mora, är Annas läkare. Hon menar att Annas mamma har rätt i sina uttalanden om att personalen måste få tid att planera sitt arbete.

- Ska man lyckas om det är svår autism är det viktigt att det finns mycket tid att planera dels initialt, men också löpande, säger hon.

- Det handlar dels om omvårdnaden, men också habilitering, att skapa möjligheter till en positiv utveckling.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons