Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flicka drunknade i badbassäng

Annons

Ungdomarnas nattdopp slutade med en 16-årig flickas död.

För andra gången i sommar har en tonåring omkommit efter att ha hamnat under en bassängpresenning. Badansvarig i Lund tycker att situationen är hopplös.

Flickan och ett tiotal av hennes vänner tog sig natten till lördagen in på det nattstängda Källbybadet i Lund. Av oklar anledning hamnade hon under presenningen på 25-metersbassängen och drunknade.

Larmet om olyckan gick kvart i ett på natten och en polispatrull anlände snabbt till badet. Poliserna fann flickan till synes livlös i bassängen och de hoppade i för att dra upp henne.

Men upplivningsförsöken var förgäves och vid tvåtiden tvingades sjukhuset konstatera att flickan dött.

Vid bassängkanten fanns flickans svårt chockade kamrater. Händelsen är rubricerad som ett olycksfall.

I juni drunknade en 19-årig man från Vännäs utanför Umeå sedan han och ett stort sällskap nattetid tagit sig in på det kommunala badet i Vännäs. Mannen dök under bassängens presenning och kom aldrig upp igen.

Hugo Blom, tidigare ansvarig för fritidsfrågor på Sveriges kommuner och landsting, säger att poolskyddet finns där för att vattnet ska hålla värmen. Men presenningen ska vara helt täckande så att om någon kliver ut på den ska personen inte kunna trilla i vattnet.

Men det fungerar inte i praktiken anser Berne Nilsson som är ansvarig för Lunds kommuns fem utomhusbad. Han menar att det är omöjligt att lägga på poolskynket så att folk är skyddade från vattnet.

TT

Mer läsning

Annons