Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flicka cancersjuk i mer än halva sitt liv

Annons

Flickan, som nu är elva år, vill gärna att hennes historia berättas, men hon orkar inte ställa upp med sitt eget namn och bild.

- Inget annat barn ska behöva lida så som jag har lidit, har hon sagt till sin mamma.

Den då femåriga flickan, som är bosatt i Orsa, uppsökte lasarettet i Falun för första gången 1998. Hon hade ont och var stel i nacken. Överläkaren rekomenderade sjukgymnastik. I fem år gick flickan hos sjukgymnast, kiropraktor och tränade hemma. Inget hjälpte och hon blev allt sämre.

- Vi har provat det mesta genom åren men inget har ju hjälpt, säger flickans mamma.

Förra året i augusti blev läget så akut att hon tvingades uppsöka akutmottagningen vid Falu lasarett. En annan läkare gjorde en magnetröntgen. Då upptäcktes orsaken till all smärta. Flickan hade en stor ryggmärgstumör som höll på att slå ut nervsystemet. Hon skickades då direkt till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

När ryggmärgstumören opererats bort i höstas beslutade mamman, i samråd med sin dotter, att anmäla överläkaren vid Falu lasarett.

Mamman har haft en oerhörd ångest över att hennes dotter sedan fem års ålder behövt träna för att få ordning på stelheten i nacken.

- Läkarna i Uppsala har tröstat mig med att vi inte hade kunnat gjort på något annat sätt med den information vi fått från Falu lasarett, att vi skulle träna, träna, träna. Men med facit i hand var all denna träning helt meningslös.

Mamman anmälde överläkaren och flickans sjukgymnast vid Falu lasarett till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Läkaren beklagar i ett uttalande det flickan råkat ut för och önskar att han gjort en annan bedömning. Han hävdar dock att han inte varit försumlig och att han visst tagit flickans besvär på allvar.

Under onsdagen fick flickan och hennes mamma beslutet från Ansvarsnämnden som talade till deras fördel - läkaren varnas.

-Det känns rättvist att läkaren fick en varning! Jag har inget emot läkaren personligen, men han borde ha satt in mer resurser och gjort magnetröntgen direkt när vi kom in. Då hade vi inte fått lida så mycket och min dotter hade kunnat vara helt frisk i dag, säger flickans mamma.

Flickan är nu elva år och går i skolan. Hon har dock fortfarande en lång väg tillbaka med rehabilitering och sjukhusbesök.

Nervfunktionerna har hon fått tillbaka, men nacken har tagit stryk efter åren av smärta. En smärta som gjort att hon inte kunnat leka och göra allt hon vill.

- På sex år har hon inte kunnat åka skridskor, skidor eller cyklat omkring. Allt som är normalt för barn i hennes ålder. Under alla år har hon inte fått sova en hel natt på grund av värken, säger mamman.

Trots detta har flickan hållt skenet uppe.

- Min dotter är oerhört positiv ändå. Hon har klarat skolan och inte varit borta en dag, förutom då vi måste vara i Uppsala, säger mamman.

Mamman vill uppmana alla som blir drabbade av något liknande att anmäla det till Ansvarsnämnden.

-Man måste stå på sig. Man måste kunna känna trygghet med svensk sjukvård. När ett så litet barn får en feldiagnos finns inga ord.

I dag mår flickan bra. Och det är först nu som familjen kan slappna av och lämna en svår tid bakom sig.

-Vi i familjen vill också rikta ett stort tack till personalen vid vår flickas skola, de har varit ett enormt stöd, säger mamman.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons