Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flicka blev påkörd på Rv50

Annons

- På vägsträckan mot Klenshyttan är det en kurva som gör att sikten skyms och mot Ludvika är det ett backkrön. Ska man som gående passera över vägen, exempelvis för att komma till busshållplatsen för att kliva på bussen till Ludvika, har man bara några sekunder på sig.

Det skriver kvinnan i ett brev till länsstyrelsen. Hon framhåller att det i området har inträffat flera svåra olyckor.

- En mopedist har mist livet, en postlastbil har vält i kurvan, en bilist har omkommit och så vidare. Den senaste allvarliga olyckan var när min dotter blev påkörd av en bil i samband med att hon skulle kliva på bussen för att åka till skolan i Grängesberg.

- Bussen hann inte (!!) stanna i tid vid hållplatsen utan stannade efter vägen längre ned mot kurvan. Hon tvingades gå efter höger vägkant för att komma till bussen.

- Samtidigt kom en bil från Ludvikahållet, när bilföraren ser att bussen stannat så bromsar hon, får sladd och håller till höger för att undvika mötande trafik men kör på min dotter bakifrån. Följden blir bland annat benbrott, skriver kvinnan.

Hon framhåller i brevet att det är befogat att ansvariga myndigheter snarast ser över hastigheten och sänker den från 90 till 70. Kvinnan kräver också att busshållplatserna på båda sidor om riksvägen görs säkrare.

Hos länsstyrelsen är det kommunikationsdirektör Leif Wikström som handlägger ärendet. Han har bett polisen, kommunen och Vägverket om synpunkter och hoppas att ett beslut kan fattas under våren.

- Polisen kan exempelvis ge svar på om det inträffat många olyckor efter vägsträckan. Polisen vet också vad som orsakat olyckorna.

- Om någon av remissinstanserna är negativ till en hastighetssänkning så kommer vi att meddela den sökande detta som får möjlighet att komma in med ytterligare motiveringar, berättar Leif Wikström.

Innan ett beslut fattas kommer kommunikationsdirektören personligen att titta närmare på vägförhållandena mellan Klenshyttan och Skeppmora.

- Vi får ständigt in ärenden med önskemål om hastighetsbegränsningar. Till största delen brukar kraven gälla mindre vägar och sträckor i närheten av byar.

- Önskemål som berör riksvägar är mer ovanliga men nyligen så har vi beslutat om sänkt hastighet till 70 på en sträcka av riksväg 45 mellan Orsa och gränsen mot Härjedalen.

- Vi fick också in ett önskemål om begränsning till 50 på en sträcka på samma väg men det avslog vi, upplyser Leif Wikström.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons