Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flexregler väcker ilska på sjukhus

Annons

Inga sms eller bullköp på arbetstid. Reglerna för flextiden på Blekingesjukhuset i Karlskrona har retat upp städpersonalen, som känner sig utpekad som fuskare. Men mycket är missförstånd, hävdar chefen.

Bakgrunden är ett papper med rubriken "Utflexning skall ske vid privata ärenden som inte rör arbetets utförande", som för en tid sedan gick ut till städpersonalen. Där listas exempel på vad som inte tillåts på arbetstid: privata telefonsamtal, privata sms/mms, besök i kafeteria eller kiosk samt bankärenden.

Han menar att ledningen i stället för att gå på enskilda personers fusk väljer att peka ut städpersonalen som grupp.

Christer Larsson är chef för landstingets serviceorganisation LFB, dit städningen numera hör. Efter den senaste veckans upprördhet kring arbetstidsreglerna hävdar han att reglerna gäller alla anställda, även om bara städpersonalen har fått dem skriftligt.

Egentligen är det självklarheter, enligt Larsson. Arbetet sköts på arbetstid, privata angelägenheter på icke-arbetstid. Men det sunda förnuftet ska råda.

Han är överraskad över de starka reaktionerna. Därför planeras nu möten, där verksamhetschefen ska träffa de anställda och diskutera tillämpningen av reglerna. Dessutom ska frågan tas upp bland politikerna i landstingets personaldelegation.

Därför avvaktar han tillsvidare innan det kan bli tal om tuffare tag från facket sida.

TT

Mer läsning

Annons