Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest tomma bostäder

Annons

Han berättar att Malungshem haft bekymmer sedan början av 90-talet. Åtgärder borde ha vidtagits redan vid den tiden, tycker Göran Rogström som tillträdde tjänsten för 2,5 år sedan.

Numera finns den politiska viljan att göra något åt problemen.

- Under första halvåret kommer det att tas beslut om en strukturplan. Tanken är att minska antalet tomma lägenheter med 100 inom en femårsperiod.

- Det kommer att rivas en del fastigheter, en del ska vi försöka sälja, en del tänker vi bygga om till seniorboende och en del ska förädlas till verksamhetslokaler.

Huvuddelen av strukturplanen avser centralorten i kommunen. Göran Rogström uppger att 130-140 av de tomma lägenheterna finns i Malung.

- Industrier har lagts ned och de unga flyttar till universitetsorter, förklarar han.

1999 sökte Malungshem stöd hos den statliga "bostadsakuten" men fick avslag.

- Vi har undersökt det igen och vet att vi inte får någon hjälp från statens bostadsnämnd nu heller. En orsak är att kommunen äger mycket skog, en annan att kommunen äger 74 procent av Malungs elverk. Även om det är låsta tillgångar så påverkar det när bostadsnämnden gör sina bedömningar.

Enligt uppgifter från länsstyrelsens boendeenhet så ska det i Malungs kommun byggas tio nya lägenheter under 2004.

- Det är inte vi utan en privat som planerar att bygga bostadsrätter i Sälen, upplyser Göran Rogström, som i veckan deltog vid den bostadskonferens som Hyresgästföreningen arrangerade i Ludvika.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons