Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest paljetter vinner modeschlaget

Annons

Sicken tur att det finns människor som Kina Jaarnek som tar sitt uppdrag på allvar.

Hon är utan tvekan den som gjort den mest vågade satsningen i år, det visar tidningens tjuvkik på scenkläderna vid generalrepetitionen.

Bravo Kina, men kanske ändå lite i överkant med strumpebandshållarna utan på byxorna som sladdriga gummiband. Hittills är det bara Roger "Big Bird" Pontare som vågat mer genom åren, till allas glädje och fasa.

Äldst är ändå absolut snyggast i år.

Los tres amigas, Kicki, Lotta och Bettan, vet hur man kombinerar smak med schlager, två motpoler som inte nödvändigtvis alltid attraherar varandra.

Deras tuffa skinnbrallor och glittriga toppar suger in scenljuset som ett svart hål, och håller schlagerdrömmen levande utan att göra den vulgär.

Ändå är det oroväckande att läder luktar mer dansband än rock´n´roll nuförtiden.

Veteranen Jan "Långa läderrocken" Johansen vet hur man behåller och utvecklar ett framgångsrikt klädkoncept.

I all sin diskreta charm är hans underbara mocka- kostym den absolut snyggaste ensamblen alla kategorier. Men den är för naturlig för att vara riktigt schlager.

Under deltävlingen i Lugnethallen kommer inte nog med hårsprej användas för att göra ett hål i ozonskiktet ovanför Falun, vilket naturligtvis betyder att det är alldeles åt helsike för lite.

Ändå använder pojkgruppen Solo en helt klart godkänd mängd hårgelé och mousse. Bravo!

Men många av artisterna tycks ha fegat ur och satsat på den svenska lagomheten, smakfull beige och bajsbrunt, i intetsägande, flärdfria kombinationer.

Här och där glimmar ändå en stilfull strasspaljett.

Som en hoppets stjärna tänds den för alla hardcore-Lena PH:are.

Solo

+

Så tråkigt, så tillrättalagt, så pojkbandsförpackat. Fem söta pojkar, i fem förutsägbara kombinationer. Lite jeans, lite beige, lite bajsbrunt, lite grönt, lite diskret och alldeles för fegt. Alla matchar varandra. Det enda roliga plagget är en skinnväst med utstickande fårullsfoder.

Men särskilt schlager är den ju inte, mera Black Sabbath 1983 korsat med genuint svenskt skinnhantverk från Malung. Noll Lena PH-poäng.


Kina Jaarnek

++++

Var och ett för sig är Kinas scenplagg schlager nog: guldjackan med paljetter och "Kina" i strass på ryggen, de utsvängda Stenmarkbyxorna med strass, det breda glittrande bältet och den genomskinliga korsetten med strumpebandshållarna hängande utanpå.

Men tillsammans blir det för mycket, det slår över till att nästan bli porrschlager. Vågat men för vulgärt.

Elvis "the Pelvis" kluckar förtjust i sin himmel.


The Honeydrops

++

Zarah och Malin är schlagerfestivalens allra sötaste, yngsta nykomlingar. De har allt som de andra borde vara avundsjuka på, ändå så försöker de kompensera sin grön-gölingstatus genom att klä sig som medelålders affärskvinnor. Byxdräkt, stilettstövletter och en mer vågad variant på knytblus känns ju mer Lill-Babs än Lill-Babes. Tar tillbaka förresten. Lill-Babs är bra mycket mindre medelålders än så. Och Zarah visar magen.

Men nämn någon under fyrtio som inte gör det dessa dagar?


Kicki, Bettan och Lotta

+++++

Underbara, underbara schlagerdrottningar! Los tres amigas gör tajta skinnbrallor och mc-jacka till den naturliga chaneldräkten för medelålders damer på 2000-talet.

Det ska vara tufft, matchat och ändå glittra. Det gör det, med stjärngnistrande paljettoppar i guld, svart och vitt.

Ni lyser klarast, och smakfullast av alla.

Niklas Andersson

+

Hallå, hallå Niklas. Visst har du en snygg bakdel, men slitna jeans, och grova skor?

Schlagerfestival är faktiskt inte ett sammanhang där man klär ner sig. Lagen säger bestämt att man måste överklä sig för att komma någonstans.

Och det vill du väl?

Fimpa vardagskläderna och se på Jan Johansen.


Friends

++

Elaka tungor säger att vännerna i sista minuten doppat sina kritvita kläder i Earl Grey för att få fram den bästa tv-nyansen. Sant eller inte, det gör varken från eller till. Det här är inte så kul och inte särskilt välsittande heller. Tajt är snyggt men flera storlekar för litet ser bara konstigt ut. Snörda höga boots, vit kostym och rosa slips. Skum kombination.


Fredrik Wännman

+++

Fredrik Wännman har, till skillnad från många andra deltagare, förstått det här med schlager.

Han har skinnbrallorna, han har den glittriga skjortan. Men det är något som gör att han inte kommer upp i de tre drottningarnas klass. Läderbyxorna ser lite för glansiga ut, och glitterskjortan hänger utanpå. Den ska vara instoppad, instoppad, instoppad, det säger schlagerlagen.

Men som nybörjare är han klart över godkänd.

Jan Johansen

++++

Schlagerkungen Jan gjorde den långa skinnrocken till en naturlig förlängning av sin kropp för ett antal år sedan. Han håller fortfarande stilen, och släpper inte ett vinnande klädkoncept. Det är ytterst klokt av honom. På en trygg bas av skinande vinröda skor står han ikväll, iförd den snyggaste mockakostym som tidningens schlagermode- reporter någonsin sett. Den är ett under av klass och stil, och står fint mot den svarta polotröjan. Den har bara ett minus - den glittrar inte.

Mer läsning

Annons