Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest Lodjur i södra Dalarna

Annons

De flesta lodjuren i länet finns i området Borlänge, Smedjebacken, Säter, Hedemora och Avesta.

Det konstateras efter årets rovdjursinventering där det räknades in strax under 30 familjegrupper med lodjur totalt i länet, ungefär samma nivå som vid den senaste inventeringen dessförinnan.

I delområdet där de nämnda kommunerna ingår får fem lodjur fällas vid årets skyddsjakt.

Trots att det är gott om lodjur i området har hittills bara två lodjur fällts. Båda fångades i fälla inom Smedjebackens kommun.

Jakt med fälla inleddes 10 januari medan jakt med vapen började 17 februari.

Ett problem för jägarna är bristen på nysnö. Det förklarade både Sören Gustafsson i Vikbyn och Tage Collberg i Silvberg när tidningen ringde upp för att höra om det skulle jagas lodjur i helgen. Båda bedömde att det inte skulle vara någon idé att jaga lodjur i helgen då det inte skulle komma någon mer snö.

- Vi har mer tid på oss, vi får jaga tills 31 mars, förklarar Sören Gustafsson.

Att det finns gott om lodjur i området intygar både Gustafsson och Collberg. Området väster om Säter och Hedemora och mot Smedjebacken är känt som rikt på lodjur. Där har jägarna även haft kontakt med lodjur, men tappt spåren. Det gäller både i trakten av Risshyttan och Ovangårdsberget i Säter.

- Vi hade bland annat ett lodjurspar som kom från Säterdalsravinen och gick upp genom tunneln under riksvägen i Uggelbo, men försvann sedan på skoterspåren uppe i berget, berättar Tage Collberg.

Nysnö är vad som krävs för att resterande tre lodjur inom området ska kunna skjutas.

Mycket lodjur i ett område betyder att antalet rådjur minskar snabbt.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons