Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest dagmammor här

Annons

I slutet av 1990-talet, när barnkullarna blev mindre och kommunens ekonomi stramades åt, drog man ner på antalet familjedaghem och koncentrerade barnomsorgen till de daghemmen i stället.

Sedan dess har antalet dagmammor i kommunen minskat från 220 till cirka 60. I Svärdsjö fanns förra året fem dagmammor. Men det visade sig snart vara otillräckligt. Man upptäckte att Svärdsjöbarnen var för många för dagisplatserna, och valde att fördubbla styrkan. I dag finns sammanlagt tio dagmammor i området, och flera av dem träffas dagligen för gemensamma aktiviteter.

- Det är ett jättebra arbetssätt, för barnen lär känna de andra barnen och de andra dagmammorna. Så om vår dagmamma är sjuk en dag kan man lämna till en annan i stället. De är otroligt flexibla, säger Lena , vars dotter Frida är dagbarn hos Susanne Tysk.

Susanne hör till veteranerna bland dagmammor i Svärdsjö, med 18 års erfarenhet av att ta hand om andras barn, från morgon till kväll.

- Det händer att man får vara flexibel och ha kvar något barn till halv sju på kvällen. De första brukar komma vid halv sju på morgonen, säger Susanne.

Tillsammans med kollegorna Maggan Wikström, Rosie Englund, och Therese Brückner blir det en samling på upp till 19 dagbarn som träffas nästan dagligen. En gång i veckan utnyttjar de öppna förskolans lokaler, och de leksaker och material som finns där. Dessutom har man Mulle och Knytte ihop med dagisbarnen.

- Fördelen med dagis är ju att det finns andra materiella resurser och att det alltid finns personal. Men i och med samarbetet mellan dagmammorna så fungerar det lika bra så här som på daghem, säger föräldern Lena, som själv jobbat på dagis en gång i tiden.

I Sverige sjönk det genomsnittliga antalet dagbarn från 63 700 till 53 800 mellan år 2000 och år 2001. Trenden i hela landet är att dagisplatser ska ersätta de mindre grupperna i familjedaghem.

- Men barn har olika behov. En del tycker om att vara i stora grupper, men för en del fungerar inte de, säger Susanne, som har haft kanske 60 dagbarn allt som allt genom åren.

- Förut kunde man ha tio stycken samtidigt på sommaren, säger Maggan, som varit dagmamma i elva år.

Nu anses ungefär sex barn per dagmamma vara lagom. Och åldersgränsen börjar vid strax över ett år fyllda, och slutar vid sex års ålder.

- Den minsta jag har tagit emot var bara åtta månader gammal. Men det var länge sedan, säger Susanne.

- Det har hänt att någon förälder ringt och frågat saker om sitt eget barn, saker som de menar att jag känner till bättre, säger Maggan.

- Man blir lite som en extramamma, men man tar ju inte över föräldrarnas roll. Men visst blir det ett speciellt förhållande, säger Susanne.

Mer läsning

Annons