Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flerårsavtal för Disponentparken

Annons

Tidigare har kommunen hyrt parken för kortare perioder. För närvarande betalar kommunen en månadshyra till Cassels för parkdelen på 11 000 kronor; 132 000 per år.

Förslaget till nytt hyresavtal innebär att kommunen också ska hyra disponentvillan. I dag hyr Cassels ut villan till Disponentparkens förgrundsfigurer Agneta och Bengt Frejd.

I fortsättningen kommer kommunen att arrendera hela området med villan och i sin tur hyra ut det till Trädgårdsföreningen. Det blir sedan Trädgårdsföreningens sak att hyra ut bostaden i villan till makarna Frejds, resonerar Jan Björnehaag.

Näringslivschefen berättar att han i dagarna kommer att ha ett samtal med Anders Stendalen som är ordförande för Casselsstiftelsen. Syftet är att klara ut de sista detaljerna kring det tänkta hyresavtalet. Så länge ett kontrakt inte är klart vill Björnehaag inte nämna något om vilka hyresnivåer som diskuteras.

- Men kommunen kommer sedan i sin tur att hyra ut området till Trädgårdsföreningen till en lägre hyra än vad kommunen betalar till Cassels. Det är inte realistiskt att Trädgårdsföreningen ska betala den hyra som Cassels begär, betonar Björnehaag.

- Förslaget innebär att avtalet med Trädgårdsföreningen blir treårigt. Det är mest juste mot alla parter att ha en avstämning i halvtid, fortsätter han.

Inom kort tänker han också ha ett samtal med företrädare för Disponentparken så att eventuella frågetecken rätas ut även från det hållet. Björnehaag förmodar att kommunens avtal med Cassels kommer att godkännas vid nästa möte med kommunstyrelsen (kommunens regering) som hålls den 10 augusti.

Agneta Frejd vågar ännu inte riktigt tro att det kan bli en fortsättning på verksamheten. Frejds har vårens turbulens i färskt minne. Cassels krävde att paret skulle lämna bostaden i villan senast den 30 juni och Trädgårdsföreningens replik blev att på sitt årsmöte besluta att föreningen skulle upphöra den 31 juli.

- Nu kommer vi att köra vidare till den 31 augusti eftersom den personal som kommit hit via arbetsförmedlingen har jobb fram till dess.

-Det ha gått lite upp och ner men vi känner oss otroligt tacksamma över det fantastiska stöd vi fått från olika håll. Vi har nog aldrig haft så många besökare en midsommar som i år. Många sade att de vill komma hit och titta en gång innan vi lägger ner.

Svaret på om Disponentparken och Trädgårdsföreningen lever vidare lär dröja till i augusti. För näringslivschefen Jan Björnehaag är svaret dock givet:

- Det är bra att folk har engagerat sig genom bland annat insändare i tidningarna. Många, inklusive mig, tycker att Disponentparken måste ges chansen att drivas vidare och utvecklas.

Slutligen kan nämnas att förutom hyreskostnaderna för parkdelen så betalar kommunen ungefär en tredjedel av lönekostnaderna för sex anställda inklusive Agneta Frejd.

- Den totala kostnaden i år är ungefär 1 342 000 kronor. Vi betalar cirka 412 000 kronor medan arbetsförmedlingen står för resterande del, uppger kommunens personalchef Inger Nyström.

Kommunen betalar även lönerna för de sammanlagt nio feriearbetande ungdomar som jobbar i parken under vardera tre veckor i sommar.

- Just nu har vi ytterligare sex personer som jobbar här och som kommit genom arbetsförmedlingen, upplyser Agneta Frejd.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons