Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera strejker hotar i veckan

Annons

Tonen skärps i flera av de pågående löneförhandlingarna. Två strejker bryter ut i veckan om inte dödläget kan hävas.

Situationen är helt låst i förhandlingarna mellan Elektrikerförbundet och Elektriska installatörsorganisationen. Bland annat har redan ett antal elektriker vid LKAB i Kiruna tagits ut i strejk.

På måndagen utökas konflikten när Elektrikerförbundets tredje varsel träder i kraft. Då blir det strejk vid ett 30-tal mindre företag runtom i landet.

Och nya varsel kan vara på väg under måndagen.

Parterna har träffat medlarna, men inget bud har kunnat lämnas eftersom de bedöms stå för långt ifrån varandra.

Avtalskonflikten mellan tjänstemannaförbundet HTF och Svensk Handel är också på väg mot en strejk.

På onsdag är 1|500 HTF-medlemmar uttagna i strejk. Den berör bland annat Ikea, Ica Sveriges centrallager, Ahlsells centrallager samt Onninens huvudkontor och lager.

I helgen har medlarna haft kontakt med de båda parterna.

LO-facket Seko är det senaste i raden som har varslat om strejk. Från den 16 maj strejkar 1|800 personer, främst beläggningsarbetare. Varslet drabbar bland annat NCC Roads, Skanska Sverige och Peab Asfalt.

Seko anser att det stora problemet är att de säsongsanställda medlemmarnas situation och kräver att de tillsvidareanställs. Arbetsgivarsidan Sveriges Byggindustrier menar att den stora stötestenen i förhandlingarna är Sekos vägran att diskutera en avveckling av granskningsarvodena.

Medlingsinstitutet utsåg medlare i konflikten i fredags och en första kontakt har tagits.

I fredags lämnade Sveriges Kommuner och Landsting ett bud till sina motparter, bland andra Kommunal och SKTF, i de pågående förhandlingarna inom den kommunala sektorn.

Parterna vill inte diskutera innehållet och vill inte heller säga när budet ska besvaras. Däremot är det klart att styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting och Kommunals förhandlingsdelegation kallats in till måndagen.

TT

Mer läsning

Annons