Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera stora butiker bygger på Lyviksberget

Annons

Alla partierna i kommunstyrelsen utom bopartiets Kurt Josefsson godkände exploateringen av Lyviksberget.

- Josefsson argumenterade för att vi skulle avvakta med tanke på den företagsnedläggning som förestår. Jag antar att han menar Siemens. Men Siemens lokal och de verksamheter vi ska ha på Lyviksberget är av helt olika karaktär. De tre-fyra som vi ska etablera inledningsvis på Lyviksberget gäller sällanköpsbutiker, avslöjar kommunalrådet Roger Stål.

Stål bedömer att grävskoporna börjar gräva för etableringarna redan i höst.

Stål förklarar att ingen vill vara först så kommunen arbetar för en bred etablering där flera bygger samtidigt.

Kommunstyrelsen betraktar beslutet som ett strategiskt beslut som måste till av sysselsättningsskäl trots att kommunen har investeringsstopp och projektet inte fanns med i budgeten. Första etappen kostar 2,8 miljoner.

Näringslivschef Jan Björnehaag känner entusiasm efter beslutet.

- Vi sitter i förhandlingar med flera intressenter. En kan jag dementera direkt, IKEA är inte intresserade, avslöjar Björnehaag.

Han berättar att sällanköpshandel innebär att kommunen nu arbetar för etablering av stora butiker med varuintag på baksidan och stora exponeringsutrymmen för exempelvis elektronik, skor, textil, sport och möbelföretag och goda parkeringsmöjligheter framför butikerna.

4 000 till 6 000 kvadratmeter per etablering handlar det om.

- Det är mycket faktaarbete som lagts ned inför detta. Ludvika har jättebra andel dagligvaruhandel med ett index på 109-110 procent så det blir inte aktuellt på Lyviksberget.

- Inom sällanköpshandeln har vi bara 69-70 procent trots att vi har enormt framgångsrika företag som Kurts Husvagnar och Fottas MC. Vi vill skapa utrymme för fler framgångsrika köpmän, säger Björnehaag som räknar med att en del av det kundunderlag som idag åker till Örebro, Västerås, Borlänge och Gävle kommer att kunna hitta utbud på hemma plan i en framtid.

Lyckas projektet är tanken att fortsätta utbyggnaden av vägar på Lyviksberget och området mellan rondellen och järnvägen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons