Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera hundra hörde biskopen predika

Annons

Det var liksom förra gången ett sexdagarslopp med spurt sista dagen. Biskopen av Västra Aros stift har varit på besök i bygden med avslut i söndags.

Det är snart 54 år sedan St Tuna kyrkliga församling hade visitation. Då gästades bygden av biskop John Cullberg.

Denna gång kom Claes-Bertil Ytterberg och han utsträckte sin geografiska närvaro till Tunabygdens kontrakt, som förutom Tuna-Torsång också omfattar Gustafs och Silvberg, Säter och Stora Skedvi.

Avslutningen på besöket ägde rum på söndagen i Stora Tuna kyrka, dit alla gudstjänster inom kontraktet var sammanlysta.

Omkring fyra hundra personer deltog i gudstjänsten, där Claes-Bertil Ytterberg predikade, där kyrkoherde Ann-Gerd Jansson ledde gudstjänsten och där körsångare från kontraktet sjöng, stundom beledsagade av sköna musiker.

Från predikstolen riktade biskopen ett tack för gott värdskap under veckan, för gott samarbete och för den iver och goda vilja han mött hos kyrkans folk, alla kategorier.

Vid det efterföljande kyrkkaffet i Wallingården fick biskopen ännu ett tillfälle att tacka.

Han tecknade ungdomsarbetet som ytterst viktigt och han rosade initiativen här.

Han gav också ros till Stora Tuna församling för den fina personalutbildning som pågår och som han betecknade som unik för stiftet, möjligen för hela riket.

Han lovade återkomma på visitation "om tjugofem år". I så fall är han snabb.

Senaste visitation hölls som sagt 1950. Den gången fick visiterandet avbrytas en dag för biskop och hovpredikant (Otto Bolling) skulle till Stockholm på kunglig begravning - Gustaf den femte hade dött.

Vid biskopsvisitationer förr skedde alltid avslutningen vid visitationsstämma efter söndagens gudstjänst, där biskop inte bara gav beröm utan också kom med anmärkningar.

Härefter gavs ordet fritt till församlingsborna. På den punkten brukade det vara tyst, men i Stora Tuna kom i varje fall ett par frågor.

Förre expeditören hos Metall, Martin Rosengren, ville att biskopen skulle lägga ett ord för kremationer, "vi kan inte hålla på och utvidga våra kyrkogårdar", och förre folkskolinspektören E G C Brandt ansåg att konfirmationsundervisningen skulle inordnas i skolans schema.

Vid en visitation i Aspeboda några år tidigare deltog på värdsidan gamle Faluprosten Gunnar Ekström, som tjänstgjorde tills han var några och nittio.

I samband med kvällsmaten i prästgården på lördagskvällen kom han med ett inlägg, som kom mången att försöka hålla sig för skratt.

Med sin då nasala och litet släpiga röst sa han: "Jag har hyrt en flicka som skall följa mej till gudstjänsten i morgon och nypa mej så att jag inte somnar under biskopens predikan!"

Den risken fanns inte under söndagens gudstjänst i St Tuna kyrka.

Claes-Bertil Ytterberg återkommer till St Tuna kyrkas predikstol om ett par månader i samband med Wallinsamfundets årsmöte.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons