Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera frågetecken kring polismordet

Annons

Många frågetecken kvarstår ännu om dödsskjutningen av den 32-årige polismannen Fredrik Widén i Nyköping. Flera skott avlossades på platsen, men polisen vill inte säga om även polismännen sköt vid ingripandet.

Den skjutne polisen bar skyddsväst vid tillfället, enligt Lars Franzell, polisens presstalesman. Några ytterligare uppgifter från förundersökningen lämnar han inte ut i det här skedet.

Det var inte psykiatrin i Nyköping som ville ha den 55-årige mannen omhändertagen, visade det sig på torsdagen.

Men polisen vill inte säga vilken vårdinrättning som begärt handräckningen eftersom den institutionen i så fall skulle få många samtal från medier.

Under dagen fortsätter samtidigt arbetet med att förhöra vittnen och andra personer som lämnat intressanta upplysningar för utredningen. Det kvarter på Östra Kyrkogatan i Nyköping där skottlossningen inträffade är fortfarande avspärrat och teknisk undersökning pågår. De boende i huset får passera polisens avspärrningar, men resten av allmänheten stängs ute.

Den tidigare dråpdömde 55-årige mannen greps kort efter dådet, som inträffade vid 17-tiden på onsdagen. Med hjälp av pepparspray kunde flera poliser övermanna den misstänkte mördaren, som nekar till brott. Han är dock anhållen som misstänkt för mord och försök till mord _ och uppges ha fått viss vård.

Vice chefsåklagare Tomas Malmenby ska senast på söndag ta ställning till om han ska begära mannen häktad.

Även en förundersökning om misstanke om försök till mord på en kvinna som fanns i området och som skadades lindrigt, möjligen av en rikoschett, har inletts.

Rikspolisstyrelsen flaggar på halv stång hela dagen och uppmanar övriga polismyndigheter att göra detsamma.

Däremot har det inte gått ut någon maning till gemensam nationell tyst minut.

Enligt uppgifter till TT började flera polisdistrikt spontant dagens arbete med en tyst minut till minne av sin mördade kollega.

Samtliga poliser i Nyköping togs ur yttre tjänst under dagen.

En intern utredning om skottlossningen har också inletts.

Polisassistent Johan Nordlöf från Norrköpingspolisen var en av dem som kallades in för att täcka upp:

På torget i Nyköping pratades det om dödsskjutningen.

TT

Mer läsning

Annons