Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera egna låtar inspelade när Pro-cit gör skivdebut

Annons

Namleken bakom Pro-cit föddes 1996 under en studiecirkel med musikanten John Forslund från Älvdalen. Han undervisade några kvinnor från Orsas pensionärssreserv i cittraspel.

Ingegerd Andersson, Annmarie Lindström och Svea Sigurdsson är den trio från studiegruppen, som ännu idag hanterar cittror.

- Det var handledaren John Forslund som kom på det fyndiga namnet Pro-cit. En kombination med förkortningen av en pensionärsförening och cittra, berättar Ingegerd Andersson.

Vid en av gruppens offentliga spelningar i Nusnäs blev Iris Hedman intresserad av tonerna och frågade om hon fick vara med.

Iris anslöt och sedan har medlemmarnas antal vuxit till dagens Pro-citupplaga på tio musikanter.

Iris spelar keyboard, Vide Brogren dragspel och de övriga gänget hanterar varsin cittra.

- Vi tränar en kväll i veckan och under förra året hade vi 30-talet spelningar på sjukhem och liknande samt var med i korprocken på Orsa Hotell. Totalt kom 1 300 personer och såg våra spelningar, säger Iris Hedman.

Nyligen dök idén upp att göra en cd, som medlemmarna själva finasierar. Annars är gaget för deras spelningar i regel en kopp kaffe per musikant.

Pro-cit har nu varit i studio och spelat in sin repertoar med musikutbildaren Glenn Jönefors vid teknik- och mixerbordet.

Samlingsnamnet för utgåvan är Iskristaller efter den titellåt som Iris Hedman skrivit texten och Vide Brogren gjort musiken till. Iris har även skapat både text och musik till spåret En visa om våren.

I övrigt, bland de 15 melodierna, har Kajsa Eriksson, en bekant från Hälsingland, bidraget med tre nyskrivna bitar. Dessutom bjuds på lite ur Pro-cits standardrepertoar med bland annat Dan Andersson och Evert Taube.

Snart blir det dags för skivsläp för Pro-cits etta. Gruppen var vid inspelningstillfället lite hemlighetsfull hur den begivenheten ska äga rum.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons