Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler vill testa elektroniska recept

Annons

I mars förra året började Britsarvets vårdcentral att skicka recept på elektronisk väg till apoteket.

Pilotprojektet blev lyckat, och nu är alla vårdcentraler i Falun intresserade av att börja med elektroniska recept.

- Det spar tid för både läkare, sjuksköterskor, patienter och apotekspersonal, säger distriktsläkaren Tomas Vanky, som varit projektledare.

Läkarna eller sjuksköterskorna som får skriva recept, skriver ändå in receptet på journaler på sin datorn. Nu är det bara att skicka vidare den här informationen till apoteken.

Tidsvinsten gäller både vid ett rent patientbesök, men kanske framförallt när recept skrivs per telefon.

- En hel del recept förnyas per telefon. Tidigare var vi då tvungna att skriva ut receptet på en skrivare, och posta receptet till patienten. Eller att lägga ut det i receptionen, så patienten fick komma och hämta det. Där spar vi både tid och pengar med elektroniska recept, säger Vanky.

En annan fördel är att det är svårare att förfalska recepten.

- Det är ingen risk längre att någon lägger dit siffror på receptet.

Elektroniskt recept går till så att patienten talar om vid vilket apotek i Falun man vill hämta ut sina receptbelagda mediciner. Dit skickas receptet på elektronisk väg.

Apoteket kan sedan på ett smidigt sätt distribuera medicinen när patienten kommer. Apotekspersonalen slipper skriva in hela receptet i sitt system, som man tidigare gjorde.

Apoteket gör däremot inte i ordning medicinerna. Det finns inte hyllor till detta. Dessutom är det inte alltid så att patienterna kommer direkt de får sitt recept. Ibland dyker patienten aldrig upp. På grund av apotekens datorservrar har det vid vissa tider också varit en viss fördröjning av de elektroniska recepten, vilket gjort att det ibland tagit några timmar innan receptet kommit fram till apoteket. Tanken och förhoppningen är dock att receptet ska komma fram till apoteket direkt.

- Hittills fungerar det elektroniska receptet vid alla tre apoteken i stan. Önskemålet är att man i framtiden ska kunna gå till vilket apotek som helst i hela landet och hämta ut sitt recept. Men apoteket har ännu inget system som klarar sekretessen för detta. Men inom de närmaste åren tror jag att den möjligheten kommer att finnas, säger Vanky.

Han berättar att på Britsarvet skriver samtliga läkare ut recept på elektronisk väg. Det gör också sedan i höstas alla sköterskor med förskrivningsrätt.

- Jag vet att alla vårdcentraler i Falu kommun är intresserad av den här möjligheten, och jag vet att några fler vårdcentraler också har kommit i gång, säger Vanky.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons