Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler väljer att jobba till 65 - många har inte råd att gå i pension tidigare

Annons

Allt fler arbetar tills de fyller 65 år. Det visar länsarbetsnämndens statistik. Från år 2000 till 2003 var ökningen tio procentenheter.

- Jag tror att det beror på att det är första generationen kvinnor som kom ut på arbetsmarknaden. De är inställda på att jobba tills de fyller 65 år, säger länsarbetsnämndens utredare Jan Sundqvist.

År 2000 arbetade knappt 45 procent av 60-64-åringarna. Motsvarande siffra för 2003 var 54,2 procent. Jan Sundqvist tror att ökningen också beror på försörjningen - man har inte råd att gå i pension.

Det här har dock skapat en del problem - efterfrågan på arbetskraft blir lägre.

- Det bästa är att hålla de unga aktiverade så att de inte flyttar från orten. Man kan ge dem en yrkesutbildning och praktik, tycker Jan Sundqvist.

Utbildning behöver inte nödvändigtvis betyda högskolepoäng och studielån. Enligt Jan Sundqvist är det bara i sex-sju yrkesgrupper bland de 25 vanligaste i Dalarna där det behövs högskoleutbildning.

De närmaste åren kommer det att finnas ett rekryteringsbehov på 7 000-8 000 jobb per år i Dalarna och runt 4 500 per år av dem beror på pensionsavgångar.

Men ett av de största problemen i Dalarna är att arbetslösa söker relativt få jobb.

- Det är ganska förvånansvärt, säger Jan Sundqvist.

EVALISA WALLIN

Mer läsning

Annons