Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler vakande linser

Annons

Det var i månadsskiftet som Falu Kuriren rapporterade om hur regelverket för kameraövervakning ändrats till butikernas förmån.

Sedan 1998 behövs det alltså bara en anmälan till länsstyrelsen för att få installera kamera med fast objektiv i butiker, postlokaler och banker. Tidigare krävdes en ansökan samt att man betalade in en större summa pengar till Länsstyrelsen, pengar som man förlorade om ansökan inte godkändes. Det nya regelverket utnyttjades redan för tre år sedan av Konsum i Hedemora.

- Vi har haft kameror i cirka tre år, och det har fungerat bra, bekräftar Stefan Johansson, butikschef på Konsum. Vi skaffade dem efter att någon sprängt butikens kassaskåp.

Även Ica Supermarket monterar nu övervakningskameror. Faktum är att det märks redan i entrén genom en stor monitor där varje in- och utpasserande pliktskyldigt registreras.

- Vi har gjort det för att öka personalens säkerhet, säger Joakim Jansson, butikschef på Ica Supermarket. Det har varit en hel del oegentligheter mot personalen på kvälls- och nattetid här i Hedemora, vilket blir kännbart eftersom vi håller öppet till klockan 22 varje kväll.

De två andra större mataffärerna i staden, Rätt Pris och Hemköp, har ännu ej kameraövervakning. Men på Rätt Pris uttalar man sig positivt om systemet:

- Vi har kameror i butiken i Borlänge, men bara i kassa och varumottagningsdel, för att minska rånrisken och förbättra personalens säkerhet, säger Peo Öster, köpman vid Rätt Pris Dalarna.

JOAKIM LINDBERG

Mer läsning

Annons