Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler uttrar i Dalarna

/
  • Doft av viol. Utterns avföring luktar nästan som viol, om man får tro Sebastian Kirppu. Han har inventerat länets utterstam och gått under nästan 1 000 broar för att med näsan avgöra om uttrar bajsat in reviret där.Doft av viol. Utterns avföring luktar nästan som viol, om man får tro Sebastian Kirppu. Han har inventerat länets utterstam och gått under nästan 1 000 broar för att med näsan avgöra om uttrar bajsat in reviret där.Foto:  

Annons

Sebastian Kirppu jobbar på länsstyrelsen. De senaste två vårarna har han varit under nästan 1 000 broar i hela Dalarna och luktat på djurspillning.

- Uttrarnas bajs är lätt att känna igen på lukten. Det luktar lite som viol, berättar han.

- Högarna med utterspillning är i regel lite större än minkens, men man måste lukta för att vara säker. Är det mink känns det direkt på den fräna stanken.

Det är svårt att säga exakt, men någonstans runt 50 och 100 uttrar räknar han med att det finns i Dalarna. De flesta finns norr om Siljan och kring Venjan.

För 30 år sedan var stammen nästan utrotad. Bland annat på grund av miljögifter och att vattendrag i bland var torrlagda.

Uttrarna är små rovdjur som bland annat lever på grodor. Och nu ska Naturvårdsverket jobba för att uttrarna ska bli ännu fler.

Ett sätt att hjälpa uttrarna i länet är att bygga uttervänliga broar.

- Det ska helst finnas stenar under bron, som en liten strand på båda sidor av vattnet för att uttern ska trivas.

I samarbete med Vägverket ska nu länsstyrelsen jobba för att broarna ska passa uttrarna bättre.

- Uttrarna vill inte gärna simma under broarna. Om vattnet går ända till brofundamenten går uttrarna över vägen i stället och blir överkörda.

Fakta Utter

  • Utter, eller Lutra lutra som den heter på latin, är ett mårddjur.
  • Den är smidig, långsmal och har korta ben med en lång muskulös svans.
  • Mellan 55 och 100 centimeter lång är uttern och den väger mellan 6 och 17 kilo
  • Sedan 1950 talet har utterstammen minskat, främst på grund av miljögifter, vattenreglering och röjning längs vattenbryn
  • Uttern kan vara under vatten i upp till fem minuter
  • Bor gör uttern i hålor längs strandkanten, gärna med öppningen under vatten
  • För att markera sitt revir bajsar uttern på upphöjda platser, gärna under broar
  • På vintern åker uttern gärna kana i snön, detta kan vara ett sätt att markera revir på, genom att analsekret hamnar i snön
  • Uttern har ett gnisslande läte och äter fisk och grodor

Lyssna på Sebastian Kirppu!

Mer läsning

Annons