Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga kvinnor hotas av sin familj

Annons

Tjejjouren startades i höstas och vänder sig till tjejer i tonåren och upp till ungefär 24 års ålder. I november öppnades telefonjouren, men dit har ingen ännu ringt.

- Det är inget konstigt eller ovanligt. Det tar lite tid att få igång en sådan här verksamhet, säger Lena Sydh.

Däremot ramlar e-posten in till tjejjouren. Där kan tjejerna vara helt anonyma om de vill, och "prata" av sig eller be om råd i olika frågor som rör livet. En del har varit med om svåra saker som våldtäkt eller misshandel, andra vill tala om kärleksproblem eller ätstörningar.

Och några är invandrartjejer som stöter på problem när föräldrarnas värderingar och regler skiljer sig från den svenska normen eller lagen. Det finns fall som liknar den situation den nu mördade Fadime befann sig i - det vill säga att en pappa på ett hotfullt sätt begränsar tjejens frihet.

- Det är vanligare än man kan tro. Jag vill inte gå in på exakt vad det gäller, men vi har kontaktats av invandrartjejer som utsatts för allvarliga och kraftfulla hot, säger Lena Sydh, som menar att även om det är svårt att praktiskt lösa tjejernas problem så kan de hjälpas av att ha kontakt med tjejjouren.

- Jag känner att vi har kunnat hjälpa till, men jag vill inte säga riktigt hur vi gjort det.

Den 4 mars startar en ny omgång av tjejjourens studiecirkel. Liksom i höstas tar man upp teman som bland annat drogmissbruk, sexuellt utnyttjande, ätstörningar, misshandel i hemmet.

- Men på temat kulturkrockar och rasism har vi inte lyckats hitta någon föreläsare. Den kvällen fick ställas in i höstas eftersom vi inte fick tag på någon vi hade råd med, och nu har vi letat igen utan att hitta någon, säger Lena Sydh.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons